Tomatpaj med rökt ost
Tomatpaj med rökt ost
20 ingredienser
40 min
En tomatpaj är perfekt på buffébordet men också som huvudrätt.
Ingredienser
- 200 g vetemjöl
- 100 g smör, kallt
- 0,5 krm salt
- 10,5 msk vatten, kallt
- (alt. 1 förbakat pajskal, ca 24 cm diameter) (alt. 1 förbakat pajskal, ca 24 cm diameter)
Tomatsås:
- 500 g burktomater
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 stjälkselleri
- 0,5 morot
- 3 msk persilja, hackad
- 6 färska basilikablad
- strösocker
- salt
- svartpeppar
Till pajen:
- 2 ägg
- 1 äggula
- 0,5 dl parmesanost, riven
- 150 g tärnad rökt provoloneost
- 100 g delade körsbärstomater
Gör så här
- Tärna smöret och arbeta ihop det med mjölet med hjälp av händerna i en bunke. Häll i vattnet och tillsätt saltet och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Packa in degen i plastfolie och lägg in i kylskåpet.
- Slå tomaterna i en kastrull. Lägg i grönsakerna och låt allt sakta koka upp, låt puttra sakta i 20 minuter så att grönsakerna kokar sönder.
- Sätt ugnen på 150 grader. Smaka av tomaterna med socker, salt och peppar. Låt tomatsåsen svalna.
- Hacka persiljan och riv basilikabladen och vänd ner i tomatsåsen tllsammans med äggen, äggulan och osten. Fyll upp i pajskalet.
- Lägg på körsbärstomaterna och grädda i ugnen cirka 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat (det kan skilja mycket mellan olika ugnar).