Kardemummakryddad crème brûlée
Kardemummakryddad crème brûlée
12 ingredienser
Kardemumma kryddad crème brûlée, serveras med liten äppelsallad.
Ingredienser
- 3,25 dl vispgrädde
- 1,25 dl mjölk
- 0,75 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 0,5 msk kardemummafrön (ej malen)
- 4 äggulor
- rörsocker, till att bränna på toppen
Äppelsallad
- 0,5 dl vitt vin
- 0,5 dl strösocker
- 1 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 2 äpplen (saftiga och krispiga)
Gör så här
Brulé
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Slå grädde och mjölk i en kastrull.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna.
- Lägg vaniljstång och frön i gräddmjölken och tillsätt kardemumma och socker.
- Låt koka upp och dra åt sidan.
- Lägg äggen i en bunke och rör om.
- Slå gräddmjölken över i en fin stråle under omrörning.
- Sila genom finmaskig sil och fyll upp i fyra portionsstora ugnsfasta formar.
- Ställ formarna i vattenbad och grädda i ca 60 minuter, kolla så att massan har stannat.
- Ta ut och låt svalna och kyl ned i kylen.
- Vid servering Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i 250 grader ugnen tills sockret har smält och fått lite färg, eller använd en gasolbrännare.
Äppelsallad
- Koka upp vin med socker och kryddor.
- Låt svalna, strimla äpplena (gärna på en mandolin) och vänd runt med sockerlagen.
- Toppa den ny "brända" brulén med äppelsalladen.