Lyxig landgång med italienska smaker

Lyxig landgång med italienska smaker
Foto: TV4
Rebecca Andersson
Rebecca Andersson

Lyxig landgång med italienska smaker

Av: Rebecca Andersson

Från: Efter stängning

27 ingredienser

45 m

En riktig klassiker - Landgång! Här i en modern version med italienska smaker. Hummer, avokado och italienska köttbullar.

Ingredienser

portioner

hummer

  • 1 hummer, kokt
  • 2 msk smör, till pensling

Italienska köttbullar

  • 100 g nötfärs (eller blandfärs)
  • 1 citron, skalet
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • ca 1,5 tsk salt
  • rapsolja och en rejäl klick smör, till stekning

Ugnsrostade tomater

  • 1 dl körsbärstomater
  • ca 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, skivad
  • 0,5 krm salt (gärna flingsalt)

Majonnäs

  • 2 äggulor, rumsvarma
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • ca 4 dl rapsolja (eller annan neutral olja)

Avokadomajonnäs

  • ca 1 dl majonnäs
  • 1 avokado
  • ca 1 msk citron, saft

Balsamicomarinerade jordgubbar

  • 1 dl jordgubbar
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen

Till servering

  • vitt avlångt formbröd
  • salladsblad

Gör så här

Ugnsrostade tomater

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt på en plåt. Tillsätt vitlök, ringla över olja och strö över salt på tomaterna. Rosta i ugnen tills vattnet har ångats ur och tomaterna skrumpnat ihop något. Passa så att det inte bränns.

Hummer

  1. Ta ur stjärt och klor på hummern och lägg åt sidan (spar gärna skalen till en fond). Smält smöret i en större stekpanna. Häll över det mesta av det smälta smöret i en skål men låt lite vara kvar i pannan (brödet ska stekas i detta innan servering). Vid servering, pensla hummern med smöret för extra smak och glans.

Balsamicomarinerade jordgubbar

  1. Lägg jordgubbar, vinäger och peppar i en skål. Låt marinera ca 15 minuter. Ta ur marinaden och skär i tunna skivor.

Majonnäs

  1. Lägg äggulor, senap, vinäger, och salt i en skål och vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i tunn stråle under konstant vispning. Smaka eventuellt av med mer salt.

Avokadomajonnäs

  1. Mosa avokadon med en gaffel och blanda med majonnäs och citronsaft. Smaka eventuellt av med mer salt.

Italienska köttbullar

  1. Blanda färs, citronskal, persilja, vitlök, parmesan, peppar och salt. Stek en provbit och smaka av. Forma till små köttbullar och stek i rikligt med olja och smör tills de får en gyllenbrun färg.

Vid servering

  1. Stek brödet på båda sidor i stekpanna med lite smör och lägg därefter på snygg tallrik. Börja med ett salladsblad, lägg sedan avokadomajonnäs och hummer på ena sidan, och majonnäs, köttbullar och de rostade tomaterna på andra sidan. Garnera runt om med jordgubbarna. Bueno!