Löjromsgravad strömming med kryddost

Löjromsgravad strömming med kryddost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Löjromsgravad strömming med kryddost

19 ingredienser

Att grava strömming tar lite tid, men resultatet blir supergott. Dessutom är det bra att ha på lut, eftersom den håller sig i flera dagar i kylskåp. Servera som förrätt med kryddost.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk strömming
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk schalottenlök, hackad
  • 1 tsk salt
  • 80 g löjrom
  • vitpeppar, några varv från kvarn

Till servering:

  • kryddost
  • rödlök
  • rädisa
  • löjrom
  • dillkvist

Gör så här

  1. Rensa strömmingen, ta bort ryggbenen, skölj väl och dra av skinnet. Lägg strömmingsfiléerna i ättikslagen över natten eller i ca 12 timmar.
  2. Hacka dillen fint, skär gräslöken smått, skala och finhacka schalottenlöken. Blanda ihop majonnäs, gräddfil, senap, dill, gräslök, schalottenlök och salt, blanda ner 2 msk löjrom och spara resten till dekoration. Lägg i de väl avrunna strömmingsfiléerna och låt dem dra i kylskåp ett dygn.
  3. Lägg upp strömmingen på 4 assietter. Skär kryddosten i skivor och lägg upp. Dekorera med finhackad röd lök, rädisor och löjrom. Garnera med dillvkist.