Ljuvlig potatisgratäng med jordärtskocka

Från Sverige Ljuvlig potatisgratäng med jordärtskocka
Foto: Köket.se

Ljuvlig potatisgratäng med jordärtskocka

11 ingredienser

60 min

Krämig, smakrik, generöst med ost och på svenska råvaror - så vill vi ha potatisgratängen! Perfekt till en bit kött på helgen eller till nyårsmiddagen.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

4 - 6 portioner
  • 500 g fast potatis (Från Sverige)
  • 300 g jordärtskocka (Från Sverige)
  • 2 gula lökar (Från Sverige)
  • 1 klyfta vitlök (Från Sverige)
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin (Från Sverige)
  • 50 g smör (Från Sverige)
  • 2,5 dl vispgrädde (Från Sverige)
  • 1 dl mjölk (Från Sverige)
  • 150 g herrgårdsost, riven (Från Sverige)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt, gärna på mandolin. Lägg åt sidan.
  3. Halvera och skiva den gul löken och hacka vitlöken fint. Plocka bladen från rosmarinen. Fräs lök, vitlök och rosmarin i smör i en stor kastrull tills det blir mjukt utan att ta färg.
  4. Häll över grädde och mjölk och låt koka upp. Salta och peppra rikligt.
  5. Lägg ner potatis och jordärtskockor i kastrullen och låt koka några minuter tills allt sjunkit ihop. Rör om under tiden så det inte bränns vid.
  6. Häll över i en ugnssäker form, strö över riven ost och gratinera i ugnen i ca 45 minuter.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Lammfilé med vispat brynt salviasmör och potatishalvor

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer