Ljummen kålsallad

Ljummen kålsallad
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ljummen kålsallad

17 ingredienser

1 h

Julbordets godaste sallad med flera olika sorters kål. För att möta upp den bittra kålsmaken låter Ernst en skvätt fläderblomssaft koka med.

Ingredienser

portioner
  • 1 granatäpple
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl nakenhavre
  • 200 g brysselkål
  • 200 g spetskål
  • 200 g savoykål
  • 200 g svartkål
  • 250 g grönkål (spara lite till garnering)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 torkade fikon
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 dl grönsaksbuljong (från tärning)
  • 1 apelsin
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna.
  2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Lägg dem i en kökshanduk och gnugga med hjälp av handduken bort det mesta av skalet.
  3. Rosta nakenhavren i en torr stekpanna på medelvärme.
  4. Ansa och halvera brysselkålen. Strimla spetskålen och savoykålen grovt. Skär bort bladen från stammen på grönkålen och svartkålen. Hacka bladen grovt.
  5. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
  7. Tillsätt spetskål, grönkål (spara lite rå grönkål till servering), svartkål och savoykål och låt allt fräsa, rör då och då.
  8. Strimla vitlök och dela fikon. Tillsätt dessa till kastrullen. Häll på fläderblomssaft och grönsaksbuljong. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Tillsätt fläderblomssaft och grönsaksbuljong. Krydda med salt och peppar.
  10. Stek brysselkålen i olivolja en stekpanna tills de fått lite färg.
  11. Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Pressa över apelsinsaften från det som är kvar av apelsinen över brysselkålen i stekpannan.
  12. Bottna en stor skål med den varma fläderkokta kålen och toppa med de rostade brysselkålen.
  13. Riv över lite rå grönkål. Strö över hasselnötter, apelsinklyftor, granatäppelkärnor och nakenhavre.