Saftig ugnslax med citron- och parmesansparris

Liselotte Forslin

Saftig ugnslax med citron- och parmesansparris

7 ingredienser

En riktig festrätt med romantiska förtecken. Bjud på den när sommarens första sparris kommit upp. Det behövs ingen sås men den som vill kan göra en enkel romsås av rom, hackad gräslök och lättcrème fraiche. Sparrissalsan kan också serveras med kall- eller varmrökt lax.

Ingredienser

portioner
  • 700 g färsk laxfilé mittenbiten, benfri men med skinn kvar
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Sparris:

  • 250 g grön sparris
  • 1 msk citron, skalet, rivet
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk parmesanost, grovriven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Torka av filén och salta och peppra rejält.
  3. Lägg fisken med skinnsidan på en bakpappersklädd plåt och sätt in den i ugnen med en digitaltermometer inställd på 47 grader i den tjockaste delen.
  4. När termometern når 47 grader är laxen färdig.
  5. Tag ut den och låt svalna.
  6. Bryt av den nedersta torra delen av sparrisen.
  7. Sjud sparrisen nätt och jämt mjuk i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
  8. Låt den svalna och skär den i små bitar.
  9. Blanda det med rivet citronskal, olja och parmesanost.
  10. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
  11. Skeda över på laxen vid servering.