Linssallad med bakade tomater, brynt smörvinägrett och halstrade pilgrimsmusslor

Linssallad med bakade tomater, brynt smörvinägrett och halstrade pilgrimsmusslor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Linssallad med bakade tomater, brynt smörvinägrett och halstrade pilgrimsmusslor

16 ingredienser

Lyxig förrätt med stekta pilgrimsmusslor på en bädd av ljummen linssallad med en brynt smörvinägrett med sting i.

Ingredienser

portioner
  • 6 pilgrimsmusslor
  • smör, till stekning
  • 200 g små tomater, gärna på kvist
  • 4 dl puylinser
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 lagerblad
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar

Brynt smörvinägrett

  • 100 g smör
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 limefrukter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk japansk soja

Till servering

  • vattenkrasse

Gör så här

Bakade tomater

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsform. Häll över rikligt med olja.
  3. Lägg i tre timjanskvistar, två krossade vitlöksklyftor med skal. Salta och peppra.
  4. Stoppa in i ugnen och baka i ca 15-20 minuter.

Linser

  1. Täck puylinser med generöst med vatten i en kastrull, ca 4 gånger så mycket vatten i förhållande till mängd linser.
  2. Lägg 1 skalad och delad vitlöksklyfta och tre lagerblad i kastrullen.
  3. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. När linserna är färdiga, lyft ur lagerbladen och vitlöken och addera lite olivolja. Smaka upp med salt och peppar.
  4. Ta ut tomaterna ur ugnen och häll vätskan från ugnsplåten i kastrullen med linserna.

Vinägrett

  1. Skiva chilin tunt. Skala ingefäran och skär i små tärningar.
  2. Riv skalet från limen och pressa saften. Riv vitlöken.
  3. Bryn smöret under vispning i en kastrull.
  4. När smöret är brynt så tillsätter du smaksättarna - chili, ingefära, vitlök och lime. Avsluta med att justera sältan med soja.

Pilgrimsmusslor

  1. Dela pilgrimsmusslorna på mitten (midjan).
  2. Stek i smör i varm panna på båda sidor tills de är gyllenbruna.
  3. Lyft av från värmen.
  4. Addera smöret från stekningen till vinägretten.

Montering

  1. Bottna serveringsfatet med linser. Toppa med bakade tomater. Lägg på pilgrimsmusslorna. Skeda på generöst med vinägrett över musslorna. Se till att få med alla smaksättare i skedarna.
  2. Toppa med vattenkrasse.