• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Linsgryta med karamelliserad lök och kanel

Linsgryta med karamelliserad lök och kanel
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Linsgryta med karamelliserad lök och kanel

7 steg att laga

13 ingredienser

30 min

En mustig gryta där karamelliserad lök ger djup och sötma till rätten som blir komplett med röda linser, kokosmjölk och spenat. Passar utmärkt att göra dubbel sats och ha i matlådan eller att frysa in. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 gula lökar, stora
  • 2 klyfta vitlök
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk garam masala
  • 2 msk malen kanel
  • 2 dl röda linser
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 100 g färsk spenat
  • 4 msk neutral olja, till stekning
  • salt

Till servering

  • 4 port basmatiris
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Stek löken i oljan i en gryta. Stek den mjuk och glansig på medelvärme, den ska få lite färg men inte bli brynt.
  3. Skala och riv i vitlök och ingefära. Stek 1 minut. Tillsätt sedan garam masala och kanel och stek i ytterligare 30 sekunder.
  4. Tillsätt tomatpuré, stek i 1 minut och häll sedan på linserna. Stek någon minut till innan du tillsätter kokosmjölken. Tillsätt lika mycket vatten som kokosmjölk.
  5. Låt koka utan lock tills linserna är mjuka. Smaka av med salt.
  6. Vänd ned spenaten på slutet och dra grytan från värmen.
  7. Servera med ris och färsk koriander.