Hjortstek på Älgövis

Hjortstek på Älgövis
Foto: TV4

Hjortstek på Älgövis

Av: Linda - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Vilken tur för Linda att det gick lika bra med älgkött - hjortsteken var nämligen slut! Steken serveras med rotsaksbakelse, skysås med enbär samt rårörda lingon.

Linda från Stockholm lagade även
Kantarellsoppa med timjan
Italiensk cheesecake

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stek

  • 1 kg hjortstek (eller älgstek)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 33 cl mörk öl
  • viltfond
  • färsk rosmarin

Sås

  • 4 dl steksky
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk soja
  • enbär, krossade
  • ev 1 msk gin

Rotsaksbakelse

  • 200 g kålrot, tunt skivad
  • 200 g sötpotatis, tunt skivad
  • 1 morot, strimlad
  • 2 rödlökar, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

Hjortstek

  1. Krydda steken med salt, peppar och enbär.
  2. Bryn för en fin stekyta.
  3. Lägg steken i ugnsfast form och sätt i en stektermometer.
  4. Häll på öl, fond, rosmarin och enbär.
  5. Stek köttet i 125 graders ugn till 60 grader på köttet.
  6. Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie ca 15 min.

Sås

  1. Sila skyn över i en kastrull.
  2. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten.
  3. Rör i soja, creme fraiche och enbär.
  4. Låt såsen koka i ca 5 min, smaksätt eventuellt med gin.

Rotfruktsbakelse

  1. Skiva eller riv rotfrukterna.
  2. Fräs rödlöken och vitlöken i smöret. Salta och peppra.
  3. Varva rotsaker och lök i de smorda formarna. Pressa ner rotsakerna lätt med en sked.
  4. Häll visprgräddde över varje bakelse.
  5. Baka i ugn eller i ett sjudande vattenbad och låt dem bli genomvarma, eller värmehåll tills det att de ska serveras.
  6. Skiva upp köttet, stjälp upp och servera rotfruktsbakelsen som tillbehör.

Dryck
Tokolosh Merlot, 2057 . Vinet tar upp sötman i hjorten och rotfrukterna samt har både matchande kryddor och kraft. Tokolosh symboliserar en woodostaty som anses ge lycka och kraft!