Libanesiska små mezerätter

POPULÄRT
Libanesiska små mezerätter
Foto: TV4

Libanesiska små mezerätter

Av: Raffi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

40 m

Förrätt serverad i form av små goda mezerätter som baba ganoush, hummus, sujuk (libanesisk lammkorv), halloumi och rostat pitabröd. 

Dryck: Libanesiskt rödvin – Chateau Musar

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hummus

  • 400 g kikärtor, mosade
  • 2 msk tahini, sesampasta
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk yoghurt
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 citron, saften

Baba Ganoush

  • 400 g aubergine, i burk, mosade
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk tahini, sesampasta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 citron, saften

Sujuk, Libanesisk lammkorv

  • 2 sujuk, lammkorvar (köps i orientaliska mataffärer)
  • 1 msk olivolja

Halloumi

  • ca 200 g halloumiost
  • 1 msk olivolja

Yallayalla bröd

  • 2 pitabröd

Gör så här

Hummus

  1. Häll de mosade kikärtorna i en skål. Blanda ned alla ingredienser och rör om ordentligt tills du fått en jämn och slät smet.

Baba ganoush

  1. Häll de mosade auberginerna i en skål, tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt tills du fått en mjuk och jämn smet.

Sujuk

  1. Värm upp stekpannan med 1 msk olivolja. Skär korven efter egen smak, vissa skär så att dem ser ut som en 5-krona, vissa skär så att dem ser ut som bacon. Stek ena sidan i 3 minuter sedan vänder du och steker andra sidan i 3 minuter.

Halloumi

  1. Värm upp stekpannan med 1 msk olivolja. Skär osten efter eget smak, ju tunnare desto godare. Stek i 3 minuter, vänd sedan sida och stek ytterligare 3 minuter.

Yallayalla bröd

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klipp pitabrödet i små bitar och rosta i ugnen tills de får fin färg och blir knapriga.