Saftigt morots- och valnötsbröd
Saftigt morots- och valnötsbröd
12 ingredienser
1h 45 min
Morötter gör brödet extra saftigt och valnötterna får dig att drömma om Provence!
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
-Receptet är beräknat till 1 stort brytbröd.
Ingredienser
- 50 g jäst [1 förp]
- 2,5 dl standardmjölk
- 2,5 dl färskpressad morotsjuice
- 0,5 dl ljus sirap
- 75 g smör, mjukt
- 3 tsk salt
- 2 tsk malen nejlika
- 2 tsk malen ingefära
- 500 g morot
- 1,6 l vetemjöl special
- 100 g valnötter
- blå vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt till gräddning
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
- Smula sönder jästen i en torr och ren bunke.
- Värm mjölk och juice till max 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.
- Riv morötterna fint och blanda med vätskan.
- Tillsätt de grovt hackace valnötterna och sedan 10 dl av mjölet. Fortsätt med resten lite i taget allteftersom degen går ihop.
- Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.
- Runddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper.
- Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar.
- Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter.
- Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
- Strö över frön och flingsalt. Baka brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.