Löksoppa

Löksoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Löksoppa

Av: Leif Mannerström Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

20 min

En klassisk förrätt med franska anor.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 3 gula lökar, tunt skivade
  • 2 potatisar, i tunna skivor
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 0,5 dl olivolja
  • 25 g smör
  • 0,5 krm strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar, nymalen
  • några blad färsk timjan
  • 4 skivor vitt bröd, rostat
  • 200 g Gruyèreost riven (eller lagrad Grevéost)

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör.
  3. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  4. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost.
  5. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun.
  6. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.