• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lammstek med pommes boulongere

Lammstek med pommes boulongere
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Lammstek med pommes boulongere

5 steg att laga

18 ingredienser

1h 15 min

Festlig och rustik lammstek som inte kräver så mycket pyssel. Båda formarna sköter sig själva i ugnen mesta delen av tiden.

Ingredienser

4 portioner
  • 1,5 kg lammstek med ben
  • 10 klyfta vitlök
  • grovt salt
  • vitpeppar
  • 3 msk rosmarin, finhackad
  • olivolja

Pommes boulongere:

  • 2 gula lökar
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 kg potatis, i 0,5 cm tjocka skivor (av en mjölig sort)
  • 3 kvist färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 33 cl öl
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör en ficka längs benet och späcka steken med vitlöksklyftor. Gnid in den med salt, peppar, rosmarin och olivolja.
  2. Stek i ugnen på galler tills den når en temperatur på 60 grader. Steken är då rosa inuti.
  3. Skala löken och dela den i grova bitar. Bryn lök och vitlök gyllenbruna i smör, smaksätt med socker, salt och peppar.
  4. Lägg potatisen i en eldfast form med höga kanter. Lägg lök och örter i formen. Slå över öl, vin och buljong, salta och peppra och blanda om.
  5. Stek i ugn, 150 grader i cirka en timme eller tills vätskan är absorberad och potatisen mjuk.