Laxtartar på krispigt bovetechips med inkokt vit sparris

1 röst
1 h + 2 h förberedelser
4
Laxtartar på krispigt bovetechips med inkokt vit sparris
Foto: TV4

Laxtartar smaksatt med soja och ingefära som serveras med krispigt bovete och inkokt vit sparris blir en fullträff till helgens middag!

Visa mer
1 h + 2 h förberedelser
4
4 portioner

Du behöver

Laxtartar med sojamarinad

  • 400 g lax (använd gärna slaget på laxen)
  • 20 g ingefära
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl soja
  • 1 tsk sesamolja

Bovetechips

  • 200 g helt bovete
  • ca 400 g vatten
  • salt
  • olja, att fritera i

Inkokt vit sparris

  • 4 vit sparris
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk socker
  • citronsaft
  • 2 dl suröl

Tillbehör och servering

  • 1 schalottenlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 8 g gräslök
  • 20 g forellrom
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Laxtartar med sojamarinad
    Skala och riv ingefära och vitlök till marinaden. Blanda sedan med citron, soja och sesamolja.
  2. Skär laxen i mindre bitar och blanda med sojamarinaden
  3. Bovetechips
    Mixa bovetet grovt och koka i vatten med salt tills bovetet blir segt och lite ”limmigt”.
  4. Bred ut bovetet på bakplåtspapper och torka i ugnen på 70 grader tills det nästan är helt torrt.
  5. Hetta upp olja till 180 grader och fritera sedan bovetet till gyllene chips.
  6. Inkokt vit sparris
    Skala den vita sparrisen.
  7. Sjud upp vatten med salt, socker och citron. Lägg i sparrisen tillsammans med skalet och låt sjuda 2-3 minuter beroende på storlek. När de är al dente så lyft upp dem och låt dem svalna.
  8. Tillsätt surölen i kokvattnet, smaka av och låt svalna. Häll lagen på sparrisen och låt stå i några timmar.
  9. Tillbehör och servering
    Skala och finhacka schalottenlök och blanda med rödvinsvinäger.
  10. Skär gräslöken i tunna ringar.
  11. Servera laxtartarerna med bovetechipsen, den inkokta vita sparrisen, forellrom och tillbehören ovan.
14 juni 2019

Laddar fler recept...