Laxtartar på krispigt bovetechips med inkokt vit sparris

Laxtartar på krispigt bovetechips med inkokt vit sparris
Foto: TV4
Johan Backéus
Johan Backéus

Laxtartar på krispigt bovetechips med inkokt vit sparris

20 ingredienser

1 h + 2 h förberedelser

Laxtartar smaksatt med soja och ingefära som serveras med krispigt bovete och inkokt vit sparris blir en fullträff till helgens middag!

Ingredienser

portioner

Laxtartar med sojamarinad

  • 400 g lax (använd gärna slaget på laxen)
  • 20 g ingefära
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk citron, saft
  • 1 dl soja
  • 1 tsk sesamolja

Bovetechips

  • 200 g helt bovete
  • ca 400 g vatten
  • salt
  • olja, att fritera i

Inkokt vit sparris

  • 4 vita sparrisar
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • citron, saft
  • 2 dl suröl

Tillbehör och servering

  • 1 schalottenlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 8 g gräslök
  • 20 g forellrom

Gör så här

Laxtartar med sojamarinad

  1. Skala och riv ingefära och vitlök till marinaden. Blanda sedan med citron, soja och sesamolja.
  2. Skär laxen i mindre bitar och blanda med sojamarinaden

Bovetechips

  1. Mixa bovetet grovt och koka i vatten med salt tills bovetet blir segt och lite ”limmigt”.
  2. Bred ut bovetet på bakplåtspapper och torka i ugnen på 70 grader tills det nästan är helt torrt.
  3. Hetta upp olja till 180 grader och fritera sedan bovetet till gyllene chips.

Inkokt vit sparris

  1. Skala den vita sparrisen.
  2. Sjud upp vatten med salt, socker och citron. Lägg i sparrisen tillsammans med skalet och låt sjuda 2-3 minuter beroende på storlek. När de är al dente så lyft upp dem och låt dem svalna.
  3. Tillsätt surölen i kokvattnet, smaka av och låt svalna. Häll lagen på sparrisen och låt stå i några timmar.

Tillbehör och servering

  1. Skala och finhacka schalottenlök och blanda med rödvinsvinäger.
  2. Skär gräslöken i tunna ringar.
  3. Servera laxtartarerna med bovetechipsen, den inkokta vita sparrisen, forellrom och tillbehören ovan.