Laxtartar med kapris
Laxtartar med kapris
19 ingredienser
20 m
En härlig laxtartar med kapris och saffransaioli är både festligt och väldigt gott.
Ingredienser
- 360 g lax, rå (sashimikvalitet, t.ex. salmalax)
- 0,5 silverlök, fint hackad
- 2-3 stjälkar stjälkselleri, späda och fint skivade
- 2 msk kapris, avrunna
- 0,5 citron, zest
- 0,5 kruka dill
- 1 tsk olivolja
- salt
- svartpeppar, nymald
Servering
- saffransaioli
- kex (eller skivor av rostad baguette)
Saffransaioli
- 1 äggula, rumstempererad
- 0,5 msk vitvinsvinäger, rumstempererad
- 1 tsk dijonsenap, rumstempererad
- 2 dl neutral olja, rumstempererad
- salt
- svartpeppar
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 0,5 g saffran
- 0,5 förp krasse
Gör så här
- Tärna laxen i 0,5 cm stora kuber och lägg i en bunke. Rör i silverlök, selleri och kapris.
- Riv zesten av en halv citron över och rör i tillsammans med dillen. Smaka av med lite god olivolja, salt och peppar.
- Servera med saffransaioli och goda kex eller baguette.
Saffransaioli
- Vispa samman äggulan, vinäger och senap i en stor bunke.
- Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa i fint riven vitlök och saffran. Smaka av med salt och peppar.
- Om aiolin blir för tjock så späd med några droppar vatten.
- Klipp krasse över aiolin strax innan servering.