Laxtartar med kapris

Laxtartar med kapris
Foto: Sofia Wood

Laxtartar med kapris

19 ingredienser

20 m

En härlig laxtartar med kapris och saffransaioli är både festligt och väldigt gott.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 360 g lax, rå (sashimikvalitet, t.ex. salmalax)
  • 0,5 silverlök, fint hackad
  • 2-3 stjälkar stjälkselleri, späda och fint skivade
  • 2 msk kapris, avrunna
  • 0,5 citron, zest
  • 0,5 kruka dill
  • 1 tsk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Servering

  • saffransaioli
  • kex (eller skivor av rostad baguette)

Saffransaioli

  • 1 äggula, rumstempererad
  • 0,5 msk vitvinsvinäger, rumstempererad
  • 1 tsk dijonsenap, rumstempererad
  • 2 dl neutral olja, rumstempererad
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 förp krasse

Gör så här

  1. Tärna laxen i 0,5 cm stora kuber och lägg i en bunke. Rör i silverlök, selleri och kapris.
  2. Riv zesten av en halv citron över och rör i tillsammans med dillen. Smaka av med lite god olivolja, salt och peppar.
  3. Servera med saffransaioli och goda kex eller baguette.
  4. Saffransaioli
    Vispa samman äggulan, vinäger och senap i en stor bunke.


  5. Häll försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle.

 Vispa i fint riven vitlök och saffran. Smaka av med salt och peppar.
  6. Om aiolin blir för tjock så späd med några droppar vatten.
  7. Klipp krasse över aiolin strax innan servering.