Laxros och äggröra

Laxros och äggröra
Foto: Tv4

Laxros och äggröra

Av: Jan - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

20 m

Festlig förrätt där den kallrökta laxen formas som rosor och serveras ovanpå en härlig äggröra med grovbröd. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 8 ägg
  • 2 msk smör
  • 4-5 msk grädde (eller mjölk)
  • 1,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe gräslök
  • 150 g kallrökt lax
  • 4 brödsskivor, grova

Gör så här

  1. Hacka gräslöken. Förbered och bred 4 grovbrödsskivor och gör dem runda genom en form.
  2. Knäck ett ägg i taget i en kopp, häll därefter över det i en större skål. Häll i grädden eller mjölken och salta och peppra. Rör ihop till en smet och häll över i ett medelvarmt stekjärn eller tjockbottnad kastrull (ej aluminium).
  3. Det är viktigt att röra om hela tiden tills den tjocknar till önskad konsistens (rör med trägaffel, ca. 20 min.). Tänk på att den lätt blir smulig om den går för länge i kastrullen.
  4. Lägg på rejält med äggröra på de förberedda grovbröden. Ta en laxskiva i taget och rulla den om en gaffel som en ros och lägg försiktigt på äggröran, vik ned överdelen på laxen så den bildar en ros.
  5. Strö gräslök över hela anrättningen och servera.