Laxceviche med mango, avokado och hemgjorda tortillachips

Laxceviche med mango, avokado och hemgjorda tortillachips

Av: Eugen Enqvist, Märta Jobeus

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

45 m

Fräsch förrätt från deltagare i Sveriges yngsta mästerkock med bland annat lax, mango och avokado. Laxen "tillagas" i syran från limemarinaden och får tillsammans med chili skönt sting i smaken. De hemgjorda tortillachipsen går bra att ersätta med färdigköpta.

Ingredienser

portioner
  • 300 g laxfilé, gärna salma- eller froyalax
  • 1 avokado
  • 1 mango (fryst, tärnad går också bra)
  • 5 cm gurka
  • 2 limefrukter
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 msk sweet chilisås
  • 0,5 msk honung
  • 1 kruka koriander
  • 2 salladslökar
  • 1 rödlök
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 2 mjuka tortillabröd
  • frityrolja
  • salt

Gör så här

  1. Skär laxen i centimeterstora tärningar.
  2. Dela, kärna ur och gröp ut avokadoköttet. Skär avokado och skalad mango i lika stora bitar som laxen. Skala, halvera och kärna ur gurkan. Skär även denna i lika stora bitar.
  3. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala, halvera och finhacka rödlöken. Strimla salladslöken.
  4. Finriv limeskalet och pressa ut saften. Finstrimla koriandern (spara lite till garnering).
  5. Blanda ihop alla ingredienser, förutom limesaften, med honung och sweet chili. Blanda ner limesaften, litet i taget för att kunna smaka av allt eftersom. Smaka av med salt och peppar.

Tortillachips

  1. Skär tortillabröd i trekanter eller i remsor.
  2. Värm frityroljan i en kastrull eller gryta till 160 grader. Se till att ha ett lock till hands för att kväva en eventuell eld.
  3. Lägg i tortillabröden i omgånger och fritera tills de är gyllenbruna. Ta upp och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. Salta medan de är varma.
  4. Lägg upp upp laxröran i ett fint glas, en liten skål eller i ett gemsalladsblad. Garnera med limeklyftor och koriander.