Laxbiffar med dillpotatisstomp och citronsås

Laxbiffar med dillpotatisstomp och citronsås
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Laxbiffar med dillpotatisstomp och citronsås

96

18 ingredienser

30 m

Lättlagade, kryddiga laxbiffar som serveras med potatisstomp smaksatt med dill samt en enkel citron- och romsås.

Ingredienser

portioner
  • 500 g fryst lax
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rostade fänkålsfrö
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk citron, saft
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja

Potatisstomp

  • 600 g fast potatis, skalad
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Citronsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, zest från och 1 msk saft
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • bladspenat, till servering

Gör så här

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Mixa laxen, gärna halvfrusen, i en mixer tillsammans med kryddorna. Forma 4 biffar, ca 2,5 cm tjocka och låt dem vila någon minut.
  3. Blanda samman såsen och ställ den kallt.
  4. Stompa potatisen grovt tillsammans med de övriga kryddorna och crème fraichen till ett grovt men jämnt stomp och låt stå med lock.
  5. Stek laxbiffarna på medelhög värme i smör och olivolja i ca 3 minuter på varje sida.
  6. Servera biffarna genast tillsammans med stompet, såsen och gärna lite mer färskriven pepparrot över fisken. Ha gärna lite bladspenat till.