Paj med varmrökt lax och sparris

Paj med varmrökt lax och sparris
Foto: Anna Clarén
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Paj med varmrökt lax och sparris

16 ingredienser

1,5 h

En underbart god paj med len smak av varmrökt lax, parmesan och sparris. Paj är enkel buffémat som kan förberedas i god tid. Recept från boken Lax och kyckling.

Receptet ger 4 portioner som huvudrätt eller 8 bufféportioner.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl (eller grahamsmjöl)
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 200 g grön sparris
  • margarin, att steka i (eller smör)
  • salt
  • 300-400 g varmrökt lax

Äggstanning

  • 100 g parmesanost
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 ägg
  • 1,5 dl dill, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Kör vetemjöl, fullkornsdinkel eller grahamsmjöl och margarin eller smör i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet och kör alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå kallt i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
  4. Skär purjolöken i fina skivor. Skär bort den nedersta hårda biten på sparrisen.
  5. Fräs först purjolök och sedan sparris lite lätt i margarin eller smör. Salta.
  6. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i bitar och fördela den ovanpå.
  7. Riv parmesanosten fint på rivjärnet.
  8. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till en äggstanning.
  9. Häll äggstanningen över laxen. Lägg sparrisen ovanpå.
  10. Grädda pajen i 25–30 minuter. Servera med en sallad.