Lax med murkelsås och purjotimbaler

Lax med murkelsås och purjotimbaler
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lax med murkelsås och purjotimbaler

Av: Köket.se

Från: TV4

16 ingredienser

En festlig rätt som smakar mycket. Skär upp laxen i eleganta bitar och portionera ut en formad hög med purjolök på vackra fat. Den förgyller även ett buffébord.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning och även i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner
  • 6 portionsbitar benfri laxfilé
  • 1 dl torrt vitt vin
  • salt
  • svartpeppar

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 1 förp murkla [ca 200 g]
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mellangrädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar

Timbaler:

  • 1-2 purjolökar, strimlade
  • ca 75 g margarin
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Hacka murklorna grovt, fräs dem med lök och margarin i en kastrull några minuter.
  3. Pudra över mjölet, späd med vin och grädde, krydda och småkoka såsen 10 min.
  4. Fräs purjolöken sakta med margarinet i en gryta tills den sjunkit ihop och blivit mjuk och glansig.
  5. Lägg fisken i ugnsform, krydda och stänk över vin. Stek den klar mitt i ugnen 15-20 min.
  6. Lägg upp fisken, pressa purjolöken i små koppar och dekorera med dem runt om. Fördela såsen över.