Lättgravad laxcarpaccio med dijonnaise

Lättgravad laxcarpaccio med dijonnaise
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lättgravad laxcarpaccio med dijonnaise

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

Bjud gästerna på en riktigt välsmakande förrätt bestående av lättgravad laxcarpaccio, dijonnaise, friterad grönkål och forellrom.

Ingredienser

portioner

Picklade betor

  • 1-2 rödbetor (gulbetor eller polkabetor)
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillbehör

  • rapsolja (att fritera i)
  • 100 g kapris
  • 2 blad grönkål, repade
  • salt
  • 1-2 skivor surdegsbröd (eller kavring)
  • 25-50 g smör

Lax

  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 350-380 g rå lax (sushilax)

Dijonnaise

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 80 g forellrom

Servering

  • dill
  • krasse, klippt
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Picklade betor (förbered dagen innan)

  1. Koka betorna i vatten ca 30 minuter tills de är klara.
  2. Spola betorna i kallt vatten innan du skalar dem och skär dem i mindre tärningar.
  3. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Dra åt sidan för att svalna.
  4. Häll sedan lagen över betorna i en glasburk eller liknande.

Tillbehör

  1. Hetta upp neutral olja i en kastrull till 140 grader.
  2. Fritera kaprisen ca 4-5 minuter tills den blir som en krispig blomma. Lägg upp på hushållspapper.
  3. Dra isär grönkålsbladen i mindre bitar och fritera i dem i samma olja och på samma temperatur. Lägg upp på hushållspapper och salta lätt.
  4. Smula sönder innanmätet på brödet och stek i smör tills det rostats ordentligt. Det skall bli krispigt och härligt.
  5. Lägg forellrom i ett glas med plastfolie spänt över. Tänd rökpistolen och skjut in rök, dra åt plasten så att röken stannar i glaset. Har du ingen rökpistol så behöver du inte röka romen, eller så kan du blanda romen med lite liquid smoke.

Lax

  1. Blanda samman socker och salt och gnid in det i laxen. Låt sedan laxen gravas fram till servering, gärna i kylskåp.

Dijonnaise

  1. Blanda samman majonnäs och dijonsenap, smaka av. Ha i mer senap om mer sting önskas.
  2. Lägg i en spritspåse och förvara i kylen.

Servering

  1. Skär laxen i tunna skivor som carpaccio och lägg på ett fat.
  2. Klicka på dijonnaise och fördela picklade betor över.
  3. Toppa med friterad kapris, friterad grönkål, rökt rom och de krispiga och smöriga brödsmulorna.
  4. Ringla lite god olivolja över och dekorera med dill och eventuellt klippt krasse.