Laotisk fisksallad på hamachi

Laotisk fisksallad på hamachi
Foto: Tv4

Laotisk fisksallad på hamachi

Av: Sayan Isaksson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

Den här fisksalladen med gurka, lök, lime och koriander bjuder på fräscha smaker och är en sallad utöver det vanliga.

Ingredienser

portioner
  • 150 g fiskfilé (av hamachi eller gös)
  • 1 tsk galangal
  • 2 limeblad
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 cm gurka, strimlad
  • 1 stjälk citrongräs, endast det vita och innerkärnan
  • 1 msk fisksås
  • 1 limefrukt, juicen
  • 1 krm chilipulver (av thaichili flakes av thai karaktär)
  • färsk koriander (efter smak)
  • mynta (efter smak)
  • salladslök (efter smak)
  • 1 msk kao khoa (rostat mortlat ris)

Gör så här

  1. Strimla galangal fint och lägg i botten på en bunke.
  2. Tillsätt i tur och ordning limeblad, schalottenlök, vitlök, gurka och citrongräs.
  3. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.
  4. Skär fisken i tunna skivor.
  5. Blanchera fisken i tio sekunder i vattnet Lyft sedan upp bitarna tillsammans med ca 3 msk av vattnet och lägg i en ren bunke.
  6. Ta sedan bunken med galangal och gurka etc. och vänd den genast upp och ner över fisken så vissa av ingredienserna snabbt tillagas av värmen.
  7. Smaksätt av med fisksås, limejuice, chili, koriander, mynta och salladslök. Strö även över lite av det mortlade rispulvret.