Laotisk fisksallad på hamachi

Foto: Tv4
Laotisk fisksallad på hamachi
13 ingredienser
30 m
Den här fisksalladen med gurka, lök, lime och koriander bjuder på fräscha smaker och är en sallad utöver det vanliga.
Ingredienser
- 150 g fiskfilé (av hamachi eller gös)
- 1 tsk galangal
- 2 limeblad
- 0,5 schalottenlök, finhackad
- 1 klyfta vitlök
- 5 cm gurka, strimlad
- 1 stjälk citrongräs, endast det vita och innerkärnan
- 1 msk fisksås
- 1 limefrukt, juicen
- 1 krm chilipulver (av thaichili flakes av thai karaktär)
- färsk koriander (efter smak)
- mynta (efter smak)
- salladslök (efter smak)
- 1 msk kao khoa (rostat mortlat ris)
Gör så här
- Strimla galangal fint och lägg i botten på en bunke.
- Tillsätt i tur och ordning limeblad, schalottenlök, vitlök, gurka och citrongräs.
- Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.
- Skär fisken i tunna skivor.
- Blanchera fisken i tio sekunder i vattnet Lyft sedan upp bitarna tillsammans med ca 3 msk av vattnet och lägg i en ren bunke.
- Ta sedan bunken med galangal och gurka etc. och vänd den genast upp och ner över fisken så vissa av ingredienserna snabbt tillagas av värmen.
- Smaksätt av med fisksås, limejuice, chili, koriander, mynta och salladslök. Strö även över lite av det mortlade rispulvret.