Lantlig smördegspaj, med skogens guld

30m
4
Lantlig smördegspaj, med skogens guld
Foto: TV4

Härlig kantarellpaj smaksatt med vitlök och timjan, serveras med fruktig ruccolasallad.

Dryckesförslag: Vin; Bourgogne - Couvent Des Jacobins

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 oktober 2017
30m
4

Du behöver

  • 0,5 rulle smördeg
  • 100 g kantareller
, färska
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • 200 g cheddarost, smakrik
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

Ruccolasallad

  • 1 näve ruccola
  • 1 avokado
  • 2 rädisor
  • 4 physalis

Gör så här

  1. Paj
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rulla ut halva smördegsrullen och dela upp i fyra lika stora rutor.
  3. Smöra fyra fördjupningar i en muffinsplåt och forma med smördeg.
  4. Picka hål i botten med en gaffel och förgrädda i tio minuter.
  5. Under tiden pajskalen förgräddas skall kantarellerna stekas med en klick smör och en pressad vitlöksklyfta i ca 5 minuter.
  6. Riv osten grovt.
  7. Blanda vispgrädden, äggen, hälften av osten och kryddorna och fyll upp formarna till ca 0,75 procent innan du fördelar kantarellerna i smeten.
  8. Toppa med andra hälften av osten samt lite färsk, hackad timjan.
  9. Gratinera i ytterligare 10–15 minuter och låt dem sedan svalna något innan servering.
  10. Ruccolasallad
    Skölj ruccolan.
  11. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och skär avokadoköttet i skivor.
  12. Skölj och skiva rädisorna tunt.
  13. Avsluta med att dela physalisen, delade på hälften, och blanda ihop allt till en sallad.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept