Lantlig smördegspaj, med skogens guld

Lantlig smördegspaj, med skogens guld
Foto: TV4

Lantlig smördegspaj, med skogens guld

Av: Adam - Jönköping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30m

Härlig kantarellpaj smaksatt med vitlök och timjan, serveras med fruktig ruccolasallad.

Dryckesförslag: Vin; Bourgogne - Couvent Des Jacobins

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 rulle smördeg
  • 100 g kantareller, färska
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • 200 g cheddarost, smakrik
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

ruccolasallad

  • 1 dl rucolasallad
  • 1 avokado
  • 2 rädisor
  • 4 physalis

Gör så här

Paj

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rulla ut halva smördegsrullen och dela upp i fyra lika stora rutor.
  3. Smöra fyra fördjupningar i en muffinsplåt och forma med smördeg.
  4. Picka hål i botten med en gaffel och förgrädda i tio minuter.
  5. Under tiden pajskalen förgräddas skall kantarellerna stekas med en klick smör och en pressad vitlöksklyfta i ca 5 minuter.
  6. Riv osten grovt.
  7. Blanda vispgrädden, äggen, hälften av osten och kryddorna och fyll upp formarna till ca 0,75 procent innan du fördelar kantarellerna i smeten.
  8. Toppa med andra hälften av osten samt lite färsk, hackad timjan.
  9. Gratinera i ytterligare 10–15 minuter och låt dem sedan svalna något innan servering.

Ruccolasallad

  1. Skölj ruccolan.
  2. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och skär avokadoköttet i skivor.
  3. Skölj och skiva rädisorna tunt.
  4. Avsluta med att dela physalisen, delade på hälften, och blanda ihop allt till en sallad.