Lantlig smördegspaj, med skogens guld

Lantlig smördegspaj, med skogens guld
Foto: TV4

Lantlig smördegspaj, med skogens guld

25

13 steg att laga

14 ingredienser

30m

Härlig kantarellpaj smaksatt med vitlök och timjan, serveras med fruktig ruccolasallad.

Dryckesförslag: Vin; Bourgogne - Couvent Des Jacobins

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 0,5 rulle smördeg
  • 100 g kantareller, färska
  • 1 klyfta vitlök
  • smör
  • 200 g cheddarost, smakrik
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar

ruccolasallad

  • 1 dl rucolasallad
  • 1 avokado
  • 2 rädisor
  • 4 physalis

Gör så här

  1. Paj
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rulla ut halva smördegsrullen och dela upp i fyra lika stora rutor.
  3. Smöra fyra fördjupningar i en muffinsplåt och forma med smördeg.
  4. Picka hål i botten med en gaffel och förgrädda i tio minuter.
  5. Under tiden pajskalen förgräddas skall kantarellerna stekas med en klick smör och en pressad vitlöksklyfta i ca 5 minuter.
  6. Riv osten grovt.
  7. Blanda vispgrädden, äggen, hälften av osten och kryddorna och fyll upp formarna till ca 0,75 procent innan du fördelar kantarellerna i smeten.
  8. Toppa med andra hälften av osten samt lite färsk, hackad timjan.
  9. Gratinera i ytterligare 10–15 minuter och låt dem sedan svalna något innan servering.
  10. Ruccolasallad
    Skölj ruccolan.
  11. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och skär avokadoköttet i skivor.
  12. Skölj och skiva rädisorna tunt.
  13. Avsluta med att dela physalisen, delade på hälften, och blanda ihop allt till en sallad.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer