Langos med rom och gräddfil

Langos med rom och gräddfil ny
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Langos med rom och gräddfil

6

14 ingredienser

1 h

Catarina bjuder på en riktig festivalfavorit - langos. Hon friterar dem frasiga och serverar med de klassiska tillbehören gräddfil och rom. En riktig smakfest i munnen!

Ingredienser

portioner4
  • 1 mjölig potatis (medelstora, med skal)
  • 1,5 dl mjölk (4% fetthalt)
  • 15 g jäst
  • 1 tsk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl (+ lite till utbakning)
  • 1 tsk salt
  • rapsolja, att fritera i

Topping

  • 2 dl gräddfil
  • 1 rödlök, finhackad (liten)
  • röd stenbitsrom (eller löjrom)
  • dill
  • gräslök, finskuren
  • citron, i klyftor
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten med skalet på. Skala, låt svalna och riv den sedan fint på ett rivjärn.
  2. Värm upp mjölken till fingervarm i en kastrull.
 Tillsätt jäst och socker till den ljumna mjölken för att lösa upp dem. Låt stå 3-4 min för att dra.
  3. Blanda mjölet med den rivna potatisen och salt. Tillsätt mjölk- & jästblandningen och rör till en slät, ganska lös deg. Lät jäsa i ca 40-50 min under bakduk, till dubbel storlek.

  4. Skär degen i 8 bitar och platta ut med fingrarna och eller kavel. Forma lite ovala som en klassisk langosform ser ut. Låt jäsa ca 10 min innan fritering.
  5. Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller stekpanna.

  6. Fritera på båda sidor tills gyllene, ca 1-2 minuter per sida (tills gyllenbruna) och lägg sedan på hushållspapper. Bäst är att låta dem svalna en aning innan topping läggs på.
  7. Servera dina langos med önskade tillbehör. Gräddfil, rom, finhackad rödlök, dill, finskuren gräslök och citronklyftor till!