Langos med rom och gräddfil
Langos med rom och gräddfil
14 ingredienser
1 h
Catarina bjuder på en riktig festivalfavorit - langos. Hon friterar dem frasiga och serverar med de klassiska tillbehören gräddfil och rom. En riktig smakfest i munnen!
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 1 mjölig potatis (medelstora, med skal)
- 1,5 dl mjölk (3% fetthalt)
- 15 g jäst
- 1 tsk strösocker
- 2,5 dl vetemjöl (+ lite till utbakning)
- 1 tsk salt
- rapsolja, att fritera i
Topping
- 2 dl gräddfil
- 1 rödlök, finhackad (liten)
- röd stenbitsrom (eller löjrom)
- dill
- gräslök, finskuren
- citron, i klyftor
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Koka potatisen i saltat vatten med skalet på. Skala, låt svalna och riv den sedan fint på ett rivjärn.
- Värm upp mjölken till fingervarm i en kastrull. Tillsätt jäst och socker till den ljumna mjölken för att lösa upp dem. Låt stå 3-4 min för att dra.
- Blanda mjölet med den rivna potatisen och salt. Tillsätt mjölk- & jästblandningen och rör till en slät, ganska lös deg. Lät jäsa i ca 40-50 min under bakduk, till dubbel storlek.
- Skär degen i 8 bitar och platta ut med fingrarna och eller kavel. Forma lite ovala som en klassisk langosform ser ut. Låt jäsa ca 10 min innan fritering.
- Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller stekpanna.
- Fritera på båda sidor tills gyllene, ca 1-2 minuter per sida (tills gyllenbruna) och lägg sedan på hushållspapper. Bäst är att låta dem svalna en aning innan topping läggs på.
- Servera dina langos med önskade tillbehör. Gräddfil, rom, finhackad rödlök, dill, finskuren gräslök och citronklyftor till!