Langos med citronmarinerad rödlök, räkor, västerbottensost och löjrom

75 m
4
Langos med citronmarinerad rödlök, räkor, västerbottensost och löjrom
Foto: TV4
75 m
4

Du behöver

Langosbröd

  • 1,5 kokt potatis
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 l frityrolja
  • 1 dl vetemjöl special, till utbakning

Citronmarinerad rödlök

  • 1 rödlök
  • saften från en halv citron
  • 1 dl vatten

Dillsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl färsk dill
  • citronzest

Vitlöksolja

  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 2-3 dl ästerbottensost
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 1 dl löjrom
  • dillkvist

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisen mjuk. Låt kallna något och riv ner potatisen på den grövre sidan på ditt rivjärn.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Ha i den rivna potatisen, salt och mjölet. Arbeta degen till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Skär rödlöken och låt den ligga i en skål tillsammans med vatten och citronsaft.
  4. Blanda gräddfil, dill och citronzest.
  5. Hacka vitlöken fint, blanda med matolja och salt.
  6. Riv västerbottensosten och skala räkorna.
  7. När degen jäst klart, ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut varje del och låt jäsa ytterligare 10 minuter.
  8. Hetta upp olja under tiden i en kastrull, till ca 175 grader. Fritera bröden ca 3 minuter på varje sida, de ska bli gyllenbruna.
  9. Pensla på vitlöksoljan på bröden och ha på alla tillbehör. Toppa med dillkvist. Servera genast!
Kommentera receptet

Fler goda recept