Lammytterfilé med tomater, krämiga mannagryn, vitlök och örter

13 röster
40 m
4
40 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 600 g lammytterfilé benfri
  • 4 plommontomater, skållade och skalade
  • 6 klyfta vitlök, skivade eller krossade
  • 1 dl bananschalottenlök, finhackad
  • 2 kvist rosmarin
  • 5 kvist timjan
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk sherryvinäger
  • 2 dl utspädd kalvfond
  • 1 dl mannagryn
  • 6 dl hönsbuljong
  • 100 g smör + extra till stekning
  • 100 g parmesanost, riven

Gör så här

  1. Krydda lammytterfilén med salt och peppar. Stek i stekpanna i smör tills gyllene runt omkring, stek sedan färdigt i ugn 100 grader till en innertemperatur av 58 grader.
  2. Vid servering, stek vitlök, 1 kvist repad rosmarin och 3 kvistar repad timjan i 50 g smör. Skiva köttet och häll på det varma smöret och örterna över hela rätten.
  3. Tomatkompott
    Fräs schalottenlök med i 0,5 dl olivolja med 1 kvist finhackad rosmarin, samt 2 kvistar finhackad timjan. Tillsätt tomater och låt steka 1 minut, tillsätt sherryvinäger och låt koka 1 minut tillsätt kalvfond och koka hastigt ihop till fin smak.
  4. Mannagryn
    Koka mannagrynen med hönsbuljong precis som en gröt, när den är tjock och färdig tillsätt 0,5 dl olivolja, 50 g smör och parmesanosten. Smaka av med salt och servera genast.
7 april 2017