• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Dryckestips från världens bästa sommelier - Arvid Rosengren

Arvid Rosengren, utsedd till världens bästa sommelier, gästade Nyhetsmorgon och bjöd på dessa vintips.

L Chablis

Producent: Domaine Laroche
Land: Frankrike
Region: Bourgogne
Distrikt: AOC Chablis
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 12,5 %
Fatkaraktär: Ingen Fatkaraktär
Druvor: Chardonnay
Doft: Ung, påtagligt frisk doft med tilltalande aromer av citrus- och vit stenfrukter, gröna äpplen, mineraler och aningen blommighet.
Smak: Torr, frisk, balanserad smak med nyanser av vita frukter som vita persikor samt aromer av vårblommor, aprikoser och mogna citrusfrukter som följs av en lång, frisk och fräsch ton av flinta vilket
gör Chablisvinerna så unika.
Passar till: Fantastiskt som aperitif tillsammans med gougères (små, frasiga smördegsbollar smaksatta med ost) eller andra tilltugg med ost. Utmärkt till skaldjur naturell, i synnerhet ostron, och till enkla
skaldjursrätter som spaghetti med hjärtmusslor eller till moules marinières. Fish-and-chips och andra rätter med friterad fisk, sniglar eller räkor med vitlökssmör, krabb- eller räksallad, kallskuret eller
grönsaksterriner är andra goda kombinationer till detta vin.
Vinifiering: De hela druvklasarna läggs i den pneumatiska pressen och pressas försiktigt. Druvmusten förs över till rostfria tankar. Där får den ligga i 12 timmar vid en temperatur på 12-15 C. Tankarna är breda så att klarningsprocessen sker naturligt och snabbare än i andra tankar och resulterar i en mycket ren druvmust. Jäsningen äger rum i rostfria ståltankar vid 16 C och tar 15 dagar. Därefter ligger det unga vinet på sin jästfällning på tank. Försiktig filtrering för att behålla det unga vinets karaktär. Innehåller sulfiter.
Volym: 0,75 cl
Produkttyp: Vitt
SB artikelnr: 7992501
Förpackningstyp: Glasflaska
Förslutning: Skruvkork

Trapiche Gran Medalla

Producent: Trapiche 
Land: Argentina
Distrikt: Uco Valley 
Årgång: 2013
Alkoholhalt: 14,5 %
Fatkaraktär: Tydlig Fatkaraktär
Druvor: Malbec 65%, Cabernet Sauvignon 27%, Cabernet Franc 8%
Doft: Stor doft med inslag av mörka körsbär, plommon, lavendel, hallon och örter samt mineraltoner.
Smak: Mycket fylligt vin med härlig frukt, inslag av plommon, mogna körsbär, kryddor och silkeslena taniner. Lång och elegant eftersmak.
Passar till: Grillade rätter av nöt, lamm och vilt. Perfekt till mustiga grytor och rökta charkuterier samt lagrade ostar.
Vinifiering: Druvorna skördas för hand i små 20 kg korgar. Noggrann selektering sker redan i vingården. Jäsningen sker med spontant med vildjäst. Varje druvsort jäser för sig. Vinet genomgår naturlig malolaktisk jäsning. Vinet blandas innan det lagras 18 månader på franska ekfat. Vinet buteljeras och får vila 1 år innan det släpps. - Innehåller sulfiter
Kuriosa: Vinet kommer från Uco Valley och vingården Los Arboles. En helt magisk vingård som i stort sett bestod av jättestora stenar innan Trapiches vingårdsmästare Marcello Belmont fick slå klorna i platsen. Man tog hjälp av gruvföretag för att flytta stenarna, för att bevara naturen ville man absolut inte spränga utan ”endast” flytta de enorma stenarna. Vissa stenar var lika stora som en bil och vägde troligtvis betydligt mer.
Volym: 0,75 cl
Produkttyp: Rött
SB artikelnr: 276101
Förpackningstyp: Glasflaska
Förslutning: Skruvkork

Trapiche Malbec Oak Cask

Producent: Trapiche
Land: Argentina
Region: Mendoza 
Årgång: 2015
Alkoholhalt: 13,5 %
Fatkaraktär: Tydlig Fatkaraktär
Druvor: Malbec
Doft: Ett kraftigt, fruktigt vin med inslag av björnbär, plommon och en väl integrerad ton av rostat fat och vanilj.
Smak: Ett fylligt, smakrikt vin med inslag av björnbär, plommon och körsbär. Vinet har ett långt, kryddigt avslut med en tydlig, balanserad fatton.
Passar till: Grillade rätter och grytor av nötkött, vilt, vitlöksspäckat lamm, gärna med smörfräst svamp eller en mustig sås. Ostar som medelstarka hårdostar eller krämig gorgonzola dolce är bra val.
Vinifiering: Druvorna skördas för hand i de övre regionerna av Mendoza. En första selektering görs innan de avstjälkas och förs till tank för kallmacerering och jäsning i totalt 25 dagar. Därefter skiljs skalen
från det unga vinet, som får genomgå malolaktisk jäsning. Vinet lagras sedan på fat av fransk och amerikansk ek i ca 12 månader. Efter slutlig blandning ligger vinet på ståltank i en månad innan
buteljeringen. - Innehåller sulfiter.
Volym: 0,75 cl
Produkttyp: Rött
SB artikelnr: 1655401
Förpackningstyp: Glasflaska
Förslutning: Skruvkork

Clos de l´Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge

Producent: Ogier
Land: Frankrike
Region: Rhône
Distrikt: AOC Châteauneufdu-PapeÅrgång: 2014
Alkoholhalt: 14,5 %
Fatkaraktär: Viss Fatkaraktär
Druvor: Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7%, Cinsault 5%
Doft: Intensiv, insmickrande komplex doft med mörka, mogna bär (björnbär, svarta vinbär), fikon, plommon, kanderad viol, samt jordiga toner av fuktig mossa och örter, ingefära, allspice och läder.
Smak: Fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär, chokladganache, lavendel och kryddor. Mycket lång eftersmak med mogna tanniner och rökiga toner.
Passar till: Tournedos Rossini, entrecôte med tryffelsmör, grytstekt ripa med Karl Johansvamp, vilt med Grand Veneursås, ankbröst i körsbärssås, fasan bräserad med vin och schalottenlök.
Vinifiering: Druvorna skördas och jäses separat och dras om till andra tankar 2-3 gånger. Efter jäsningen ligger vinet kvar på tank i ca 4 veckor. Därefter lagras vinet under 12 månader i cirka 30 år gamla ekfat på 6000 -8 000 liter, följt av buteljering och lagring i källarna. - Innehåller sulfiter.
Kuriosa: Den färgglada och rätt moderna etiketten har också en liten rolig historia: etiketten är den absolut senaste designen… från 1926! Den har aldrig byts eller förändrats och är helt enkelt den ursprungliga etiketten. Vinet fick sitt namn från det lilla kapellet som byggdes på 1700-talet och är dedikerat till Sankt Marcus. Kapellet är fortfarande en fast punkt i pilgrimsvandringar. 2/3 delar av druvorna kommer från mineralrika jordmånar (kalksten och sand) som tillför elegans, finess och fräschör. 1/3 del kommer från "galets roulés" (runda stenar) som tillför kraft.
Volym: 0,75 cl
Produkttyp: Rött
SB artikelnr: 7396301
Förpackningstyp: Glasflaska
Förslutning: Naturkork