Lammfilé med rotfruktsgratäng och rödlöks-och plommonkompott

Lammfilé med rotfruktsgratäng och rödlöks-och plommonkompott
Foto: TV4

Lammfilé med rotfruktsgratäng och rödlöks-och plommonkompott

Av: Carina - Sigtuna

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

45 min

Rosmarinkryddad lammfilé serverad med en krämig gratäng på rotfrukter och en spännande kompott på rödlök och plommon. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfilé

  • 500 g lammfilé
  • rosmarin
  • salt
  • peppar, grovmalen (blandade sorter)
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning

Rotfruktsgratäng

  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 150 g kålrot
  • 1 palsternacka
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • chilifrukt

Bechamelsås

  • 2 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • 3-4 vetemjöl
  • 3 dl ost, riven (av valfri smak)

Plommon- och rödlökskompott

  • 6 plommon, röda
  • 1 rödlök
  • 1 msk mango chutney
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammfilé

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Hacka rosmarin, blanda salt och grovmalen blandad peppar.
  3. Rensa bort eventuella hinnor och senor från köttet, Torka av köttet med hushållspapper. Gnid in köttet med kryddorna. Låt vila minst 15 minuter.
  4. Bryn det runt om i en stekpanna i rapsolja och smör. Ta upp och lägg det i en ugnssäker form.
  5. Tillsätt fond och vatten i stekpannan. Låt koka ihop 2–3 minuter. Varmhåll.
  6. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 56–60°C. Det tar ca 30 minuter.
  7. Ta ut köttet, linda in i smörpapper och låt vila minst 15 minuter.

Rotfruktsgratäng

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och tvätta alla grönsaker.
  3. Skär dem i lagom stora bitar lägg dem i en kastrull låt koka i ca 5–7 min, det ska vara lite motstånd i dem när du tar av dem.
  4. Lägg dem i en skål. Salta peppra och pressa i vitlöken, slunga runt grönsakerna så kryddorna fastnar runt om. Slå upp dem i en ugnssäker form.
  5. Gör såsen. Smält smöret i en kastrull. Lägg i vetemjölet och rör om. Låt smör och vetemjöl bubbla lite.
  6. Häll sedan i lite grädde åt gången tills du får en jämn och smidig sås. Rör ner osten så den smälter.
  7. Häll såsen över grönsakerna och riv ost på toppen. Ställ in i ugnen ca 20–30 minuter, Eller tills osten fått fin färg.

Plommon- och rödlökskompott

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela, kärna ur och skär plommonen i skivor. Skala och skär rödlöken i tunna skivor
  3. Blanda dem och lägg i en ugnssäker form. Salta och peppra. Ta en stor matsked med mangochutney och lägg på, rör runt.
  4. Ställ in i ugnen ca 20 minuter.
  5. Servera lammet i skivor tillsammans med sky, gratäng och kompott.