Kungsfisk med bönor

Kungsfisk med bönor
Foto: Tv4
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona

Kungsfisk med bönor

Av: Johan Backéus, Birgit Malmcrona

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

30 m + fermentering

Kungsfisk med bönor, rostad fiskbuljong och fermenterade omogna jordgubbar.

Ingredienser

portioner

Kungsfisk

  • 160 g fisk (gös eller torsk fungerar bra också)
  • salt

Rostad fiskbuljong

  • 10 g bonitoflakes (torkad rökt fisk)
  • 10 g kombu
  • 300 g vatten
  • 100 g fiskbuljong (hemgjord eller om du köper en färdig)
  • ev salt

Bönor

  • 200 g blandade bönor (vaxböna eller liknande)

Fermenterade jordgubbar

  • 4 jordgubbar, omogna (eller annat syrligt bär)
  • salt

Gör så här

Kungsfisk

  1. Skär fiskfilén fri från ben och skinn (spara benen till fond). Salta lite lätt och låt stå i kylen i 30 minuter. Skär sedan fisken så tunt du kan med kniv.

Rostad fiskbuljong

  1. Blanda bonitoflakes, kombualg och vatten i en kastrull. Sjud upp och låt stå på svag värme i ca 15 minuter eller längre.
  2. Sila av och smaka upp med fiskfonden och eventuellt lite salt.

Bönor

  1. Koka upp saltat vatten och sjud bönorna i ca 1 minut. Skär dem sedan i tunna strimlor.

Fermenterade jordgubbar

  1. Lägg jordgubbarna i en vacuumpåse med 4% salt och förslut den. Låt ligga i rumstemperatur i 2 veckor sen i kylen i 2 veckor.

Servering

  1. Lägg fisken på en sida av skålen och de strimlade bönorna på den andra. Toppa med jordgubbar och koka upp buljongen och häll över ca 0,5 dl på fisken.