Kungsfisk med bönor

Kungsfisk med bönor
Foto: Tv4

Kungsfisk med bönor

10 ingredienser

30 m + fermentering

Kungsfisk med bönor, rostad fiskbuljong och fermenterade omogna jordgubbar.

Ingredienser

portioner

Kungsfisk

  • 160 g fisk (gös eller torsk fungerar bra också)
  • salt

Rostad fiskbuljong

  • 10 g bonitoflakes (torkad rökt fisk)
  • 10 g kombu
  • 300 g vatten
  • 100 g fiskbuljong (hemgjord eller om du köper en färdig)
  • ev salt

Bönor

  • 200 g blandade bönor (vaxböna eller liknande)

Fermenterade jordgubbar

  • 4 jordgubbar, omogna (eller annat syrligt bär)
  • salt

Gör så här

  1. Kungsfisk
    Skär fiskfilén fri från ben och skinn (spara benen till fond). Salta lite lätt och låt stå i kylen i 30 minuter. Skär sedan fisken så tunt du kan med kniv.
  2. Rostad fiskbuljong
    Blanda bonitoflakes, kombualg och vatten i en kastrull. Sjud upp och låt stå på svag värme i ca 15 minuter eller längre.
  3. Sila av och smaka upp med fiskfonden och eventuellt lite salt.
  4. Bönor
    Koka upp saltat vatten och sjud bönorna i ca 1 minut. Skär dem sedan i tunna strimlor.
  5. Fermenterade jordgubbar
    Lägg jordgubbarna i en vacuumpåse med 4% salt och förslut den. Låt ligga i rumstemperatur i 2 veckor sen i kylen i 2 veckor.
  6. Servering
    Lägg fisken på en sida av skålen och de strimlade bönorna på den andra. Toppa med jordgubbar och koka upp buljongen och häll över ca 0,5 dl på fisken.