Kronhjort från schlätta med växtrikets finaste frukter och gräddig sås

Kronhjort från schlätta med växtrikets finaste frukter och gräddig sås
Foto: TV4

Kronhjort från schlätta med växtrikets finaste frukter och gräddig sås

Av: Robin - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

2 h

Timjansdoftande hjortstek med ugnsrostade rotfrukter och gräddsås.

Dryckestips: Aravan durif (6573)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 1 kg hjort
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 morötter
  • 5 kvistar färsk timjan, hackad
  • 5 kvistar färsk basilika, hackad
  • 4 klyftor vitlök, grovt hackade
  • 50 cl bayerskt öl
  • 150 g smör
  • 2 dl grädde
  • ca 2 msk maizena mörk redning

Rotfrukter

  • 2 sötpotatisar
  • 5 morötter
  • 6 potatisar
  • 5 rödbetor

Gör så här

  1. Gnid in hjorten med flingsalt och peppar (ganska ordentligt). Stek sedan för att få en fin brun yta (i 50 g smör). Lägg sedan ner i en gjutjärnsgryta tillsammans med 100 g smör och vitlöken, låt stekas i ca 6-8 min.
  2. Häll i öl, hackad lök, skivad morot, hackad timjan och basilika och sätt i en termometer mitt i steken. När steken nått upp till 52 grader ska den läggas i en form tillsamman med lite spad, folie på och låt vila i ca 50 min.
  3. Hacka alla rotfrukter grovt. När steken tas bort från grytan, ställ in rotfrukterna i ugnen på 220 grader under tiden köttet vilar, ca 45 min. Häll flingsalt, svartpeppar och olivolja på rotfrukterna.
  4. Tio minuter innan servering, tillsätt grädden och redning i spadet i grytan, vitpeppar och ev lite mera salt. Låt såsen stå och dra i ca 5 min.
  5. Servera hjortsteken med såsen och rotfrukterna.