Paj med matjessill

Paj med matjessill
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Paj med matjessill

16 ingredienser

En paj som innehåller nyttiga fetter och som smakar underbart. Passar bra för buffébjudningar eller lunch.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsdinkel
  • 1 dl flytande margarin
  • 2 msk vatten, kallt
  • 2 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • flytande margarin, att steka i
  • salt
  • 1 förp matjessill
  • 1 kruka gräslök
  • 1,5 dl riven ost (gärna lagrad)
  • 3 ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar
  • rödlök och gräslök att garnera med

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, fullkornsdinkel och flytande margarin till en deg i en bunke (här ska du inte använda matberedare). Avsluta med att tillsätta vatten.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila i kylskåp i 30 minuter eller i frysen i 20 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader. Hacka all lök.
  3. Stek löken i margarin i en stekpanna, löken ska bli glansig. Smaka av med salt. Låt sillen rinna av och skär den därefter i småbitar. Bred ut lök och matjessill i det förgräddade pajskalet. Klipp gräslöken fint och strö den över fyllningen (spara lite till garnering).
  4. Bred på osten. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, salt och peppar i en bunke. Slå äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i ca 25–30 minuter. Garnera med finhackad rödlök och gräslök. Pajen är godast ljummen.