Krämig rostad blomkålssoppa med mandel och citrus

40 m
4 - 6
Spela video Krämig rostad blomkålssoppa med mandel och citrus
Foto: Sandra Mastio

Låt blomkålen rostas i ugnen tillsammans med vin och smör innan du gör soppan. Det ger en otroligt god smak och krämig soppa! Serveras med fördel till en höstbrunch!

15 oktober 2016
40 m
4 - 6

Du behöver

  • 1 blomkålshuvud
  • 15 cm purjolök
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 1 tsk havssalt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 citron, zest och 1 msk saft
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • 1 dl mandel, hackad
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 näve färska örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär blomkålen i bitar stora som en golfboll. Spara 2 bitar åt sidan. Skiva purjolöken och lägg blomkål och lök i en ugnsform.
  3. Häll över vinet, olivoljan, klicka ut smöret och tryck gärna in det lite överallt. Salta och peppra.
  4. Zesta citronen och spara det vid sidan, dela sedan citronen och lägg även den i formen. Lägg även ner vitlöksklyftorna i formen. Rosta i ugnen i ca 20 minuter och ös gärna med vätskan ett par gånger.
  5. Ta ut kålen, strö över mandeln och låt rosta 5-7 minuter till med grill.
  6. När kålen är mjuk häller du över allt utom citronen i en hög mixerbehållare eller skål, lägg i yoghurt, citronzest och pressa i lite citronsaft. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med en gräsig olivolja ringlad över, samt tunt hyvlad rå blomkål, gärna lite finhackade färska örter och med en bit rostat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stavmixer från kända varumärken

Stavmixer från kända varumärken Se fler

Fler goda recept