Låt blomkålen rostas i ugnen tillsammans med vin och smör innan du gör soppan. Det ger en otroligt god smak och krämig soppa! Serveras med fördel till en höstbrunch!
Skär blomkålen i bitar stora som en golfboll. Spara 2 bitar åt sidan. Skiva purjolöken och lägg blomkål och lök i en ugnsform.
Häll över vinet, olivoljan, klicka ut smöret och tryck gärna in det lite överallt. Salta och peppra.
Zesta citronen och spara det vid sidan, dela sedan citronen och lägg även den i formen. Lägg även ner vitlöksklyftorna i formen. Rosta i ugnen i ca 20 minuter och ös gärna med vätskan ett par gånger.
Ta ut kålen, strö över mandeln och låt rosta 5-7 minuter till med grill.
När kålen är mjuk häller du över allt utom citronen i en hög mixerbehållare eller skål, lägg i yoghurt, citronzest och pressa i lite citronsaft. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en gräsig olivolja ringlad över, samt tunt hyvlad rå blomkål, gärna lite finhackade färska örter och med en bit rostat bröd.