Krämig risotto med åländska kräftor och grön sparris
Krämig risotto med åländska kräftor och grön sparris
14 ingredienser
"Till risotton har jag hämtat inspiration från tiden i Robinson. Ris åt vi ofta på Robinson, eller ofta och ofta, det var det lilla vi åt. Här har jag utgått från ris och gjort en förrätts-risotto med några av de bästa åländska råvarorna - kräftor och färsk grön sparris." / Michael Björklund
Ingredienser
- 20 kräftor (insjökräftor)
- 1 fänkål, grovhackad (liten)
- 1 msk hel kummin
- 1,1 l vitt vin (till buljongen)
- 1 gul lök
- 200 g smör
- 2,5 dl avorioris
- 1 dl vitt vin
- 150 g parmesanost
- 1 citron
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 20 gröna sparrisar
Garnering
- krasse (gärna olika sorter)
Gör så här
- Börja med kräftbuljongen. Skala de kokta insjökräftorna, lägg kräftstjärtarna åt sidan. Koka en buljong på kräftskal, fänkål, kummin och en liter vitt vin. Låt koka några timmar. Sila av.
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite av smöret utan att det tar färg. Tillsätt riset och fräs under omrörning ett par minuter men utan att det får färg. Häll sen på 1 dl av vinet och tillsätt varm buljong, lite i taget (spara lite av buljongen till servering). Rör om hela tiden, låt vätskan koka in. När riset börjar bli färdigt och fått en bra konsistens, tillsätt 150 g smör och ca 100 g parmesan. Smaka av med citron, salt och peppar. Det är viktigt att konsistensen är krämig.
- Innan servering: Dela kräftstjärtarna på längden. Skala sparrisen, skär i slantar och bryn i lite smör. Salta.
Servering
- Lägg risotton på tallriken. Toppa med de råstekta sparrisbitarna och kräftorna. Mixa lite skum av buljongen, lägg på lite skum på risotton. Garnera med riven ost och smör.