Krämig kräftsoppa med vitlöksbröd

250 röster
1 h
4-8

Kräftsoppa med morötter, saffran, kräftost och dill. Toppas med kräftstjärtar och serveras med vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1 h
4-8

Du behöver

  • 4 morötter
  • 0,5 g saffran
  • 8 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraîche
  • 400 g kräftost
  • 1 kg signalkräftor (använd bara stjärtarna)
  • 4 knippe dill
  • 1-2 krm seafood & fish-krydda (efter smak)
  • 1-2 krm salt (eller efter smak)
  • 1-2 krm peppar (efter smak)

Vitlöksbröd

  • 2 msk olivolja
  • 1 baguette
  • 8 skiva ost, valfri
  • 50 g smör
  • 2 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och riv morötterna grovt. Fräs morötterna i olivoljan till de börjar få lite färg, salta och peppra.
  2. Tillsätt vatten, buljong och saffran, rör om och låt sjuda i några minuter. Tillsätt crème fraiche och kräftosten. Krydda därefter rikligt med seafoodkryddan. Smaka av och låt den puttra på svag värme i minst 45 min, ju längre desto godare.
  3. Tillsätt kräftorna någon minut före servering, toppa med en dillvippa.
  4. Vitlöksbröd
    Smält smöret och pressa ner vitlöksklyftorna. Skiva baguetten i tjocka skivor och bred på vitlökssmöret. Lägg på två skivor valfri ost. Grädda i ugnen i ca 5 min på 200 grader.
28 april 2016