Kräm på kycklinglever med bakat fläsk

Kräm på kycklinglever med bakat fläsk
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus

Kräm på kycklinglever med bakat fläsk

Av: Birgit Malmcrona, Johan Backéus

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

1 h

En smakrik kräm på kycklinglever med plockat fläskkött är ett gott tillbehör till både buffén och brunchen.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 schalottenlök (stor)
  • 225 g smör
  • 5 cl brandy (eller valfri likör)
  • 250 g kycklinglever
  • 7 g nitritsalt (eller vanligt salt)
  • 2 ägg
  • 100 g fläsksida, bräserad och plockad

Gör så här

  1. Skär löken i fina små bitar.
  2. Stek lökbitarna långsamt i lite av smöret tills de blir mjuka och får lite färg.
  3. Tillsätt brandy och låt koka in.
  4. Skär levern i mindre bitar som du sköljer noga.
  5. Smält resterande smör.
  6. Mixa lök, salt och lever till en slät konsistens i en mixer.
  7. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle.
  8. Avsluta med ett ägg i taget.
  9. Passera blandningen genom en finmaskig sil med hjälp av en slickepott. Små ådror och större lökbitar kommer att fastna i silen.
  10. Blanda smeten med det plockade fläsket.
  11. Lägg smeten i en glasburk.
  12. Baka glasburken i vattenbad på 150 grader till en innertemperatur på 67 grader.
  13. Häll lite olja på toppen, stäng locket och lägg in i kylen.