Tortillabröd med tempeh, morotshummus och rödkålsslaw

Tortillabröd med tempeh, morotshummus och rödkålsslaw
Foto: Tv4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Tortillabröd med tempeh, morotshummus och rödkålsslaw

26 ingredienser

40 m

"Perfekt mat för en dag i skidbacken eller vinterutflykten, dessutom är receptet helt växtbaserat. Tempeh kommer från Indonesien och består av fermenterade sojabönor, men nu finns det fantastiskt mycket bra svenskproducerad tempeh som görs t ex på grå ärta och gul ärta." /Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 4 tortillabröd (små)

Marinerad tempeh

  • ca 500 g tempeh, skuren i bitar à 125 g (gärna svenskproducerad)
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt, finrivet skal och saft
  • 2 tsk färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk agavesirap (alt honung)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk japansk soja

Morotshummus

  • 4 morötter, skalade
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 4 msk olivolja
  • 1 burk kikärtor
  • 1 msk tahinipasta
  • 0,5 citron, pressad saft och rivet skal
  • salt

Coleslaw

  • 300 g rödkål
  • 0,75 dl inlagd ingefära
  • 1 msk senap (grovkornig fransk)
  • 0,5 citron, pressad saft och rivet skal
  • 1 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 kruka färsk koriander, grovhackad
  • 1 dl pumpakärnor, saltrostade till servering
  • salt

Gör så här

Marinerad tempeh

  1. Mixa koriander med limesaft och rivet -skal, ingefära, olja och 2 tsk japansk soya till en marinad. Häll marinaden över temphen och marinera i ca 20 minuter, men gärna över natten.

Morotshummus

  1. Börja med att tillaga morotshummusen. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftseffekt.
  2. Skär morötterna i bitar om 2 cm och lägg på en plåt och vänd runt med vitlök, chiliflakes, spiskummin och 2 msk olivolja. Ugnsbaka i cirka 20 minuter tills morötterna är helt mjuka rakt igenom.
  3. Mixa morötterna med resterande ingredienser och resterande 2 msk olja till en slät kräm. Ställ kallt i kylskåp.

Coleslaw

  1. Strimla rödkålen tunt på mandolin eller för hand. Strimla inlagd ingefära. Blanda sedan med resterande ingredienser.

Servering

  1. Grilla tempeh eller stek tempeh, ta upp och pensla med marinaden igen. Grilla eller värm bröden.
  2. Fyll bröden med morotshummus, lägg på en en skiva tempeh, toppa med kål och rostade pumpakärnor.