Koreansk sill med krossad potatis

koket.se
Koreansk sill med krossad potatis
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Koreansk sill med krossad potatis

24 ingredienser

Galet god potatis i ugn som rostas med ett brynt smör med soja och vitlök. Till potatisen bjuds krispig sallad och en krämig sill du gör på 5-minuterssill.

Tips! Gör såsen fast utan sill så har du en supergod sås till grillat.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 förp 5-minuterssill (à 420 g)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2-3 tsk gochujang
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk japansk soja
  • 2 tsk strösocker
  • 1 syrligt äpple, i små tärningar
  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • gochugaru, till garnering

Potatis

  • 900 g fast potatis
  • 150 g smör
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk japansk soja
  • 40 g mâchesallad
  • 0,5 kålrabbi, i små tärningar
  • 1 knippe rädisa, tunt skivade
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 100 g lantchips
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Börja med potatisen. Koka potatisen med skalet på tills mjuk den är mjuk. Häll av och låt ånga av väl.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Bryn smöret till gyllene. Dra av från värmen och lägg i sesamfrön, sesamolja, riven vitlök och soja. Ställ åt sidan.
  4. Lägg potatisen på en ugnsplåt och tryck till försiktigt med en potatiskross. Fördela det brynta smöret med sesamfrön på och peppra.
  5. Rosta i ugn till potatisen fått lite fin gyllene färg och blivit lite krispig, ca 20-25 minuter.
  6. Häll av sillfiléerna väl. Skär dem i mindre bitar på snedden.
  7. Blanda majonnäs, crème fraiche, vitlök, gochujang, ingefära, soja, sesamolja, socker, äpple och salladslök i en skål.
  8. Lägg sillen och blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
  9. När potatisen är klar, bottna 4 tallrikar med potatis. Lägg sedan på den krämiga sillen och toppa med machesallad, kålrabbi och rädisor. Strö över krossade chips och gräslök. Servera genast!