• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Koreansk laxtartar med pommes och het dipp

Koreansk laxtartar med pommes och het dipp
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Koreansk laxtartar med pommes och het dipp

7 steg att laga

18 ingredienser

30 min

Jennies koreanska laxtartar med smaker från sesam, vitlök och soja samt krisp från rädisor och kålrabbi. Tillsammans med pommes och en het majonnäsdipp blir detta magiskt gott. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Laxtartar

  • 500 g rå lax (Salma eller Fröya)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk strösocker
  • 3 salladslökar, finstrimlad
  • 0,5 kålrabbi, finhackad
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 10 rädisor, tunt skivade
  • 25 g pinjenötter, rostade
  • 4 äggulor
  • 1 msk svarta sesamfrön, rostade
  • 1 ask krasse, klippt

Het dipp

  • 2 dl majonnäs (av god kvalitet)
  • 2 msk gochujang (eller 1 msk sriracha + 1 msk honung)
  • 2 tsk sesamolja
  • 1-2 krm vitvinsvinäger

Till servering

  • 900 g pommes frites

Gör så här

  1. Pommes
    Tillaga pommes frites enligt anvisning på förpackningen.
  2. Laxtartar
    Rör ihop soja, vitlök, sesamolja, socker och peppar.
  3. Skär laxen i små tärningar. Lägg i en bunke tillsammans med salladslök och kålrabbi. Häll på sojablandningen och rör om försiktigt.
  4. Het dipp
    Rör samman majonnäs med gochujang, sesamolja och vinäger. Lägg i en skål.
  5. Servering
    Fördela laxblandningen på tallrikar. Lägg på en äggula i mitten. Lägg på rädisskivorna här och var och strö över pinjenötter, svarta sesamfrön och krasse.
  6. Servera laxtartaren med frasiga pommes och den heta dippen.
  7. Glöm inte att matsortera skal från ägg, kålrabbi och vitlök samt rester från salladslök, krasse och rädisor för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxtartar. /Köket-redaktionen