Kolja med musslor och krossad örtpotatis
Kolja med musslor och krossad örtpotatis
17 ingredienser
1 h
Kolja med musslor, spetskål och purjulök som serveras med krossad örtpotatis blir en festlig rätt att förgylla helgen med.
Dryckestips: Folklore Albariño, 2022. Art 6263, 119 kr.
Ingredienser
- 1 kg blåmusslor
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 37,5 cl vitt vin
- 400 g kolja (eller annan billig fisk)
- 0,5 spetskål
- 0,5 purjolök
- 0,5 blomkål
- 8 potatisar
- 3 dl grädde
- 1 klyfta vitlök
- ev majsstärkelse
- 1 knippe dill
- 1 knippe persilja
- salt
- vitpeppar
- olivolja
Gör så här
- Spola av blåmusslorna.
- Skiva schalottenlök samt vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med musslorna.
- Värm på hög värme och häll i vitt vin. Koka under lock några minuter tills musslorna öppnar sig.
- Spara buljongen i en låg panna och plocka musslorna.
- Putsa koljan och skär den i 4 lika stora bitar.
- Skölj och finstrimla spetskål och purjolök samt plocka små buketter av blomkålen.
- Skala potatisen och koka den på klassiskt vis.
- Lägg koljan i den låga kastrullen och slå musselbuljongen över. Låt det få ett uppkok och ställ åt sidan i 10 minuter under lock.
- Tag sedan upp fisken och håll den lite varm under lock eller i en sval ugn på 50 grader.
- Koka ner buljongen, tillsätt grädden och koka ner till hälften. Smaksätt med salt, vitpeppar, lite citron och riven vitlök efter smak. Red eventuellt av med lite majsstärkelse.
- Fräs spetskålen, blomkålen och purjolöken i lite olivolja utan att det tar färg. Salta och peppra samt strö över rivet citronskal.
- Vänd sedan ner de plockade musslorna så de blir ljumna.
- Lägg upp fisken på tallrikar och häll såsen över. Toppa med musslorna, purjolöken, blomkålen och spetskålen.
- Krossa potatisen och ringla olivolja över. Avsluta med att strö rikligt med grovhackad dill och persilja över.