Kokta havskräftor

29 röster
4
Kokta havskräftor
Foto: TV4

Havskräftan har blekt rosa skal som behåller sin färg vid kokningen och den har fin kvalitet året om. Skalen från kräftorna är väldigt bra att koka fond på. Beräkna 6–8 havskräftor per portion, beroende på storlek. Traditionellt serveras havskräftor med rostat bröd, smör och dill.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg havskräftor
  • 2 msk salt per liter vatten
  • 2 sockerbitar
  • krondill och/eller dillfrön

Till servering:

  • strimlade kokta rotfrukter

Gör så här

  1. Skölj kräftorna i iskallt vatten. Blanda samman vatten och salt till lagen i en rymlig kastrull, lägg i sockerbitarna och dillkronorna. Koka upp, rör om och koka en stund, så att vattnet får rejäl smak av dillen.
  2. Lägg i kräftorna i det kokande vattnet. Beräkna koktiden efter att vattnet kokat upp igen, koka stora kräftor 5 minuter och små i 3 minuter.
  3. Låt kräftorna svalna i spadet. Det är viktigt att de kyls ner snabbt, ställ kastrullen i iskallt vatten som byts ut några gånger. När lag och kräftor är svala, kan de ställas i kylen. Svensk Fisk rekommenderar en kylningstemperatur på +2° för kokta skaldjur.
26 januari 2009

Laddar fler recept