Lammstek med fänkål och rotfrukter

Foto: TV4
Lammstek med fänkål och rotfrukter
21 ingredienser
En god sommarmåltid med goda och nyttiga tillbehör.
Ingredienser
Lökvinnegrette
- 1 gul lök (stor)
- 3 msk vitvinsvinäger
- 3 msk olja
- salt
- svartpeppar
- citronlag från fänkål
Fänkål
- 1 fänkål
- 1 dl citronsaft
- 3 msk honung
- dill
- oregano
Rotfrukter
- 400 g morot
- 400 g jordärtskocka
- olja
- salt
- strösocker
Lammstek
- 130 g g lammstek, per person
- fänkålsfrö
- olja
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Lammstek: Putsa köttet från yttre hinnor och massera sedan in köttet med malet fänkålsfrö, salt och svartpeppar. Bryn köttet i medelvarm panna till fin färg och placera sedan på rotfrukts bädden och baka färdig i ugn på 130 grader till en kärntemperatur på 58 grader.
- Fänkål: Hyvla den halverade fänkålen tunt på mandolin eller skär så tunt du kan med kniv. Koka en lag på resterande ingredienser.
- Tillsätt fänkålen och låt den koka upp och låt den sedan dra åt sig smak i 10 min.
- Lökvinnegrette: Hacka löken fint och fräs sedan med oljan på svag värme i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka mjukt och smaka sedan upp med salt, socker och vinäger. Skeda över rätten på tallriken.
- Rotfrukter: Skrubba morötter och jordärtskockor med en oanvänd disksvamp. Dela jordärtskockor och skiva morötterna i 1 cm tjocka skivor. Rosta i medelvarm stekpanna med olja till fin färg och smaksätt med salt och peppar. Baka sedan rotfrukterna mjuka i ugnen med köttet på 130 grader. Strö örterna i fina plockade vippor och blad över anrättningen.