Ketchup på syrade rödbetor

Rödbetsketcup
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Ketchup på syrade rödbetor

9 ingredienser

30 m + 44 dagar

Ketchup är riktigt gott att göra själv, och det här receptet gjort på rödbetor blir extra smakrikt! Basen är syrade rödbetor.

Tips! Krydda syrningen ganska neutralt först så finns det mer utrymme att förädla den med olika kryddor senare.
Öppna ketchupflaskorna försiktigt första gången, gärna över diskhon och med en disktrasa över locket. Rödbeta kan efterfermentera i kylskåpet och orsaka stänk.

Ingredienser

portioner liter
 • 1 kg rödbeta, skalade
 • 200 g gul lök [2 st]
 • 10 g vitlök, 3-4 klyftor
 • 1,5 tsk malen koriander
 • 1,5 krm malen nejlika
 • 20 g salt [4 tsk finkornigt]
 • vinblad, svartvinbärsblad eller hallonblad (avrunnen filmjölk går också bra)
 • ev honung
 • rapsolja

Gör så här

Syrningen

 1. Börja med syrningen.
 2. Riv rödbetorna grovt, skala och skiva löken och vitlöken tunt.
 3. Lägg rödbetorna, lök och vitlök i en bunke. Tillsätt koriander, kryddnejlika och salt. Massera grönsakerna tills de släpper ordentligt med vätska.
 4. Ta fram en glasburk med bygellås och gummiring som rymmer 1,5 liter. Lägg ner vinblad, svartvinbärsblad eller hallonblad för att få mjölksyrebakterierna. Har man inte bladen så går den bra med filmjölk som har fått rinna av i ett melittafilter. I sådana fall räcker det med en tesked av den klara vätska som bildas då.
 5. Tryck sedan ner grönsakerna i burken. Se till att det packas tätt genom att trycka till med näven. Toppa sedan med vätskan som finns kvar i bunken. Lämna däremot minst 5 cm till kanten på burken.
 6. Avsluta med att lägga vinblad även över grönsakerna som ett lock.
 7. Ställ sedan burken ganska varmt i tre dagar. Flytta den sedan till ett svalare ställe, ca 15 till 18 grader. Låt den stå där ytterligare tre veckor. Kom ihåg att sätta en plastpåse över eftersom det under syrningen lätt pyser ut rödbetssaft.

Ketchupen

 1. När syrningen har stått i ca 30 dagar så är det dags att göra själva ketchupen.
 2. Mixa alla grönsakerna till slät konsistens och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor om det skulle behövas.
 3. Om man vill ha mer sötma kan man blanda ner någon tesked honung. Mixa även ner lite rapsolja så att ketchupen får en jämn och fin konsistens.
 4. Häll därefter upp ketchupen i rena burkar eller flaskor och fyll dem nästan ända upp. Dessa ska sedan mogna ytterligare i kylskåp i minst 14 dagar för en ännu bättre smak.