Kantarellstuvning med potatis och valnötter samt rostad savoykål

koket.se
Kantarellstuvad potatis med savoykål och valnötter
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Kantarellstuvning med potatis och valnötter samt rostad savoykål

17 ingredienser

En underbart god rätt att laga på hösten med kantareller och potatis i en härlig stuvning serverad tillsammans med rostade klyftor av savoykål. Sötsyrliga lingon och knapriga valnötter på toppen fulländar rätten.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 12 potatisar, Amandine (stora)
  • 300 g kantareller
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 g smör
  • 150 g valnötter
  • 3 dl grädde (t ex havregrädde)
  • 2 dl mjölk (t ex havredryck)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Rostad savoykål

  • 1 savoykål
  • olivolja
  • Rårörda lingon
  • 100 g lingon, frysta
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten tills den är precis mjuk, innertemperaturen är då 97 grader.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Putsa kantarellerna och bryt dem i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Stek svampen matolja i en stor stekpanna. Tillsätt lök, vitlök samt smör. Låt fräsa några minuter.
  5. Pudra över vetemjöl och och blanda runt. Tillsätt valnötterna (spara några till servering) och låt steka någon minut. Häll på på grädde och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka upp och låt småkoka 4-5 minuter.
  6. Skär savoykålen i åtta klyftor. Pensla dem med olivolja och salta runtom. Lägg ut dem på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen 15-20 minuter.
  7. Blanda lingonen med sockret i en skål. Hacka persiljan
  8. Häll av potatisen, lägg upp på tallrikar och bryt i bitar. Salta. Skeda över kantarellstuvningen och toppa med rostad kål, persilja och lingon.

Glöm inte att källsortera ditt matavfall och njut av din goda rätt med potatis, kantarelstuvning med valnötter och rostad savoykål.