Kantarellsoppa, serveras med lchf-bröd

18 röster
45m
4

Soppa med kantareller och vitt vin serveras med nybakat bröd, med tre sorters fröer, samt kryddat smör.

Dryckesförslag: Ale "Helgas Hembrygd", nr; 30312

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

45m
4
4 portioner

Du behöver

Kantarellsoppa

  • 2 dl kantareller, förvällda
  • 1-2 msk smör
  • 1 purjolök
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • 0,5-1 tsk sambal oelek
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • ev maizenaredning (ljus)

Lchf-bröd

  • 3-4 ägg
  • 3 dl ost, riven
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 msk fiberhusk (eller kruskakli, extra grovt vetekli)
  • valfri krydda (till smaksättning t ex "Alpnärings- nahrom")
  • 1,5 tsk bakpulver

Vitlökssmör med basilika

  • 4 msk smör (eller Bregott)
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 6-8 färska basilikablad
  • 0,5 krm Alpnäring - Persillade (kryddblandning med vitlök, persilja, paprika, havssalt)

Gör så här

  1. Kantarellsoppa
    Hacka purjolöken och smält smöret.
  2. Fräs purjolöken tills den är mjuk.
  3. Hacka svampen och tillsätt den, rör om.
  4. Fräs allt i ca 2–3 min på hög värme, rör om under tiden.
  5. Häll på vinet och låt allt koka samman, ca. 5 min, tills vinet kokat in.
  6. Sänk värmen något, rör ned buljong och sambal oelek.
  7. Häll på grädden och låt allt koka på medelvärme i ca 20–30 min tills grädden kokat samman.
  8. Önskas en tjockare konsistens så red av soppan med lite maizena.
  9. Lchf-bröd
    Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Vispa äggen i en bunke.
  11. I en annan skål, rör ned övriga ingredienser.
  12. Slå ihop allt i en bunke, rör om och låt stå några minuter.
  13. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  14. Klicka ut 9 lika stora klickar och platta till något.
  15. Grädda i nedre delen av ugnen i 10–15 min.
  16. Vitlökssmör med basilika
    Lägg fram smöret i ca 20 min.
  17. Skala och pressa vitlöken.
  18. Hacka basilikan.
  19. Rör ned vitlök, basilika och parsilladen i smöret.
  20. Låt stå framme om det snart ska serveras.
19 september 2017