Tvätta och koka betorna med skal i mycket vatten. Tillagningstiden varierar med betornas storlek från 30 minuter upp till 2 timmar.
Skala eller gnid av skalet på de kylda betorna och skär i små båtar. Vispa ihop socker och balsamvinäger och smaka av dressingen med salt och peppar. Blanda betor, lingon och dressing. Toppa med någon härlig ört från skogens rike.
Älgspett
Skär köttet i bitar, ca. 4 x 4 cm. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Blanda väl och marinera köttet i kylskåpet i någon timma. Ta fram köttet en stund innan det ska grillas eller stekas så att det är rumstempererat.
Trä köttet på spett och stek i pannan på hög värme. Vänd så att de får fin färg på alla sidor. Grilla ca 2 minuter på varje sida.
Kantarellpilaff
Rengör svampen och skölj riset i kallt vatten.
Värm olja och smör i en stor kastrull eller en djup stekpanna och stek löken. Tillsätt kantarellerna och vitlöken, stek tills löken är blank.
Tillsätt riset och de rivna morötterna och stek under omrörning i ca 4 minuter. Lägg sedan i lagerblad, enbär, salt, peppar och vatten. Rör endast runt i riset en gång och låt sedan koka i ca 12 minuter med lock på.
Flytta pannan från plattan, rör inte riset. Lägg en kökshandduk mellan locket och pannan och låt riset stå i 8 till 10 minuter. Använd en gaffel för att lösa upp riset. Strö över lite hackade örter och havssalt och servera med spetten och betsalladen.