Kalvstek med potatis och gräddsås

Kalvstek med potatis och gräddsås
Foto: Tv4

Kalvstek med potatis och gräddsås

Av: Peter - Hammarö

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 15 min

Få saker går upp mot en äkta klassisk stek med traditionella tillbehör som gräddsås och potatis. Husmanskost när den är som bäst! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kalvstek
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Gräddsås

  • sky, från köttet
  • 50 g smör
  • 3-4 dl matlagningsgrädde (beroende på hur smakrik sås du vill ha)
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 900 g potatis
  • 6 morötter (stora)
  • 100 g haricots verts

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda steken runt om med salt och peppar. Stek den i lite smör i en stekpanna.
  3. Sätt en stektermometer i köttet och tillaga i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65 grader, det tar ca 1 timme.
  4. Skala potatisen och morötterna under tiden. Dela morötterna i bitar och koka mjuka tillsammans med potatisen.
  5. Rulla in steken i smörpapper och låt vila minst 10 minuter.
  6. Ta spadet från steken och häll ner i en kastrull tillsammans med smör, grädde och vinbärsgelé. Koka upp, salta och peppra efter smak.
  7. Koka haricots verts mjuka i saltat vatten. Häll av i sil och spola med kallt vatten.
  8. Servera steken med gräddsås, potatis, morötter och haricots verts.