• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Jordnötsgryta med grönkål

Jordnötsgryta med grönkål
Foto: Zeina Mourtada
WWF logga
WWF logga

Jordnötsgryta med grönkål

5 steg att laga

12 ingredienser

1 h

Recept: Zeina Mourtada

Det är superklimatsmart med gröna blad som bas i grytan. Och tänk på att gärna välja ekologiska nötter för den biologiska mångfalden skull.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök och rapsolja.

Sponsrat innehåll:

ONE PLANET PLATE

Den här rätten ger 0,5 kg CO2e växthusgaser per portion inkl. ris

One planet plate

Ingredienser

6 portioner
  • 500 g grönkål (eller färsk spenat)
  • 4 tomater, färska
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 250 g jordnötssmör (osötad, creamy, inte crunchy)
  • salt
  • peppar
  • vatten
  • olja (till stekning)

Valfri tillsättning i grytan:

  • 1 sötpotatis
  • chilifrukt
  • jordnötter

Gör så här

  1. Grovhacka kålen/ spenaten. Hacka lök, tomat och eventuellt chili. Hetta upp oljan och stek löken tills den får färg.
  2. Vänd i tomat, chili och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och stek en stund. Vänd i kål eller spenat och stek lite till. Tillsätt jordnötssmör och späd ut med lite vatten. (Du bestämmer själv hur tjock eller lös du vill ha din gryta. Den får gärna vara tjock i konsistensen).
  3. Krydda med salt och peppar. Låt grytan koka upp, sänk värmen och låt sjuda långsamt i cirka 45 minuter. Ha koll så rätten inte bränns i botten av grytan.
  4. Hacka sötpotatis i bitar, vänd ner i grytan och låt koka med i cirka 15 minuter.
  5. Toppa med jordnötter och servera med ris.