Jordgubbstårta med marängsmörkräm och fläder

Jordgubbstårta med marängsmörkräm och fläder
Foto: Andréa Brändström
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Jordgubbstårta med marängsmörkräm och fläder

15 ingredienser

2,5 h

Underbart god och somrig jordgubbstårta i flera lager med smak av fläder.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbottnar

  • 4 ägg
  • 180 g strösocker
  • 60 g vetemjöl
  • 90 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 citroner, finrivet skal (ekologiska)

Marängsmörkräm med fläder

  • 150 g äggvita
  • 225 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 400 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 4 msk koncentrerad fläderblomssaft

jordgubbar

  • 1 l jordgubbar, gärna lite större
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft

Garnering

  • jordgubbar
  • fläderblommor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Täck bottnen på en springform (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Skär till remsor, ca 10 cm höga av bakplåtspapper och täck springformens insida med dessa. Smörj gärna formen lätt först för att pappret ska fastna.
  3. Mät upp och sikta vete- och potatismjöl samt bakpulver i en bunke, blanda väl.
  4. Vispa upp ägg och socker lätt i en bunke. Värm över vattenbad till fingervarmt och alla sockerkristaller har smält.
  5. Vispa äggblandningen vit och pösig, det tar ca 10 minuter. Börja på låg hastighet och öka eftersom.
  6. Sikta ned mjölblandningen lite i taget och vänd runt försiktigt. Tillsätt finrivet citronskal och vänd runt. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter.
  7. Vänd den färdiga bottnen upp och ner på ett bakplåtspapper, gärna på ett galler och låt svalna helt. Dela sedan i tre delar, ca 1,5 cm tjocka.

Marängsmörkräm

  1. Mät upp äggvita, socker och salt i en ren bunke och värm över vattenbad till 60-65 grader. Vispa sedan till marängsmeten är rumsvarm och bildar en fin blank maräng (ca 10 minuter), öka därefter hastigheten gradvis.
  2. Sänk hastigheten till lägsta och klicka i det rumsvarma smöret lite i taget tills du får en jämn kräm.
  3. Tillsätt flädersaften i omgångar (byt gärna till en vinge om du använder en assistent). Vill du ha en riktigt vit och fluffig kräm kan du fortsätta vispa några minuter.
  4. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela en halv liter på hälften, gärna de största, och skär resterande i mindre bitar.

Montering

  1. Montera tårtan i en form, klä kanternas insida med bakplåtspapper eller bageriplast och börja med att lägga i den understa botten.
  2. Pensla botten med flädersaft och placera sedan ut de halverade jordgubbarna med snittytan utåt mot kanterna. Spritsa marängsmörkräm mellan jordgubbarna och lägg på de mindre jordgubbarna i mitten. Lägg på nästa botten och gör likadant. Lägg på den sista bottnen, pensla med flädersaft och täck med plastfolie. Ställ i kylen i ca 30 minuter innan det är dags för dekoration.
  3. Spritsa önskat mönster på toppen av tårtan, dekorera med jordgubbar och fläderblommor om det finns!