En klassisk sommartårta men med några nya smaker i och mängder av fantastiska jordgubbar. Perfekt tårta till festen, studenten och såklart midsommar som går att förbereda i god tid.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med
diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna lite grann innan du vänder den upp och ner på ett galler. Låt svalna helt och hållet under tiden som du gör fyllningarna.
Citronpannacotta
Blanda ihop vispgrädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull. Låt koka upp, sänk sedan till medelvärme och låt småkoka en halv minut innan du tar bort kastrullen från värmen och river ner citronskal.
Rör om och häll upp i en fodrad springform, lika stor som den du gjorde tårtbotten i. Låt stå i frysen för att stelna i minst 1 timme.
Jordgubbskompott
Skär av bladen på jordgubbarna och skär jordgubbarna i mindre bitar.
Ha ner jordgubbsbitarna i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till kompotten.
Skär din tårtbotten i tre lika tjocka skivor och fyll ett lager med jordgubbskompott och ett med citronpannacotta. Låt stå i kylskåpet medan du vispar grädden till mjuka toppar.
Täck tårtan med grädden. Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss.